Лидерът на режима в Нигер е "отворен за дипломатически стъпки"

Лидерът на военния режим в Нигер е готов да обмисли дипломатическо решение на конфликта със западноафриканския блок ECOWAS, заяви в неделя ръководителят на религиозна делегация от посредници, предаде АФП.


Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) не изключва възможността да използва сила срещу офицерите от армията, които свалиха избрания лидер на Нигер Мохамед Базум на 26 юли.

ECOWAS одобри разполагането на "резервни сили за възстановяване на конституционния ред" в Нигер във възможно най-кратък срок, но остава ангажирана с намирането на дипломатическо решение на кризата.

Ръководителят на преврата генерал Абдурахаман Тиани "заяви, че вратите им са отворени за проучване на възможностите за дипломация и мир при разрешаването на въпроса", заяви шейх Бала Лау, ден след като негова нигерийска мюсюлманска делегация проведе разговори в столицата Ниамей.

Тиани "заяви, че превратът е бил добре планиран" и че заговорниците "са нанесли удар, за да потушат непосредствена заплаха, която би засегнала" както Нигерия, така и Нигер, се казва още в изявлението.

Но Тиани заяви, че е "болезнено", че ECOWAS е поставила ултиматум за възстановяване на Базум, без да изслуша "тяхната гледна точка по въпроса", се казва в изявлението на Лау.

Тиани също така се извини, че не е обърнал достатъчно внимание на делегацията на ECOWAS в Нигер, водена от бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар, като заяви, че отношението към нея се дължи на гнева от ултиматума.

Мюсюлманските лидери посетиха Ниамей с благословията на нигерийския президент Бола Тинубу, който е и ръководител на ECOWAS./БГНЕС