Лидия и Бисера: Фолклорната песен се нуждае от душа, това е нашият път към успеха

Българският фолклор се радва на възраждане и все повече млади изпълнители се обръщат към корените на красивата българска народна мелодия, превъплъщавайки я в ново звучене – такова, което да достигне до всякаква аудитория, включително трудната за печелена млада публика. Доказателство за това е новоизгрелият талант Петя Панева, спечелила последното издание на „Гласът на България“.

Сега на българската сцена се появява ново явление – две млади и изключително красиви изпълнителки, жънещи успех след успех със своите новаторски аранжименти на известни фолклорни мелодии. Това са Бисера Иванова и Лидия Ангелова, свеж и амбициозен дует – нещо изключително рядко в музикалното фолклорното поприще.

Двете имат записани песни с нов аранжимент на популярни фолклорни творби, както и видеоклипове към тях, отличаващи се с атрактивна и провокативна визия. Сега младите певици се готвят за издаването на първата си авторска песен с видеоклип към нея, който се снима в момента. За тях, за бъдещите си проекти, докъде стигат мечтите им и за магията на българския фолклор, Лидия и Бисера разказаха в студиото на БГНЕС.

Преди 5 години Лидия и семейството ѝ решават да строят вила в покрайнините на София и се спират на локация в село Драговищица. Оказва се, че Бисера живее в съседство. По-късно при общуване между двете момичета става ясно, че Бисера е ръководител на самодейна певческа група в местното читалище. Един ден съпругът на Лидия организира среща с нейния добър приятел народния певец Петър Георгиев от Северна България в читалището, за да се запознае с местните таланти. И понеже Лидия е севернячка и не знае нито една шопска песен, тя получава голяма подкрепа от Бисера в запознаването с шопския фолклор. Именно шопската фолклорна област преобладава и в бъдещите музикални продукти на певиците.

Талантливите и обичащи българския фолклор момичета решават да работят заедно и скоро резултатите не закъсняват. Получават първата си награда, която всъщност ги вдъхновява да направят дует. Това е призът от конкурса „Орфееви таланти“ в град Пловдив. Момичетата изпяват две песни без съпровод или каквато и да е чужда помощ, объркват дори песента си, с което развеселяват журито, състоящо се от популярни имена в бранша и университетски преподаватели, но в крайна сметка печелят наградата - Златен медал.

Не след дълго младите певици стават и лауреати на XV-тия Международен фолклорен конкурс, „Пауталия" 2021 г. в гр. Кюстендил.

„Точно преди конкурса се запознахме с голямата българска певица Олга Борисова и случайно разбрахме, че тя е в журито. Ние не ѝ се обадихме. Решихме да я изненадаме, изпявайки нейната песен – „Рано ми е“. Всъщност по този повод ние се запознахме – за да поискаме разрешението ѝ“, разказа Бисера.

Това е и последната среща с известната певица, тъй като си отива от този свят само два месеца след това.

Традиционната шопска песен е обработена и е представена по един нов начин от ANP Music Production - Петър Алексиев, Атанас Борисов и Алекс Нушев. В съвременния ритъм на автентичната народна песен се включва и първата цигулка на „Софийски Солисти“ - Стоимен Пеев. Клипът е заснет и монтиран от Радостин Събев – Шошо.

Мистиката на видеото е постигната не само чрез уникалните гласове на Бисера и Лидия, но и чрез модерната визия на двете дами и самите места, на които са направени снимките. Различните кадри са снимани в гората над село Балша. Красивите зелени гори, заснети с дрон са край загадъчното с. Царичина. Има и кадри от емблематичната пещера „Божиите очи“. Черни връх също е част от пейзажа. Загадъчност внасят и два сокола участници във видеоклипа, специално обучени за състезания.

Провокативност е търсена и в клипа към следващата песен на певиците, „Сияйна месечина“. Както и в съвсем новата им песен, която трябва да излезе скоро под името „Сърце“. Това е и първата им авторска песен.

„С Бисера решихме следващата ни песен да бъде с по-ориенталско звучене и отново с модерен аранжимент. Затова в нея има специален инструмент, който допринася за това звучене“, сподели Лидия.

„За аранжимента се погрижиха отново момчетата от ANP Music Production. Те са невероятно талантливи и толкова добре разбират това, което искаме да предадем на публиката, че се разбираме без думи“, допълни и Бисера.

Новата песен е на основата на българска легенда. За да напишат текста, момичетата са изчели няколко книги с цел да се придържат към оригинала. А клипът към нея отново ще предложи изненада – ще бъде в стил „фентъзи“ – нещо, правено от малко изпълнители в този жанр.

Момичетата възнамеряват да експериментират в бъдеще с различни стилове и аранжименти. Двете слушат и много чуждестранна музика и следят новите тенденции, не само във фолклора.

А къде се крие магията в звученето на гласовете им и хармонията между тях, двете изпълнителки споделят с малка доза самокритичност: „Ние сме дует и пеем винаги заедно, защото гласовете ни поодтелно са изключително различни. Лидия има един прекрасен лиричен глас, с който изпълнява основната мелодия, а пък моят е по-остър, по-силен и стабилен и аз съм изключително подходяща за хармонията в нашия двуглас“, каза Бисера.

„Пробвали сме да се разменим, но не се получава – звучим ужасно и я няма магията“, добави и Бидсера.

Мечтите на Лидия и Бисера са смели, но облечени в адекватността на много труд.

„Нашата мечта е да излезем извън границите на България“, признават те.

„Ключа за един такъв напредък е емоцията и мисля, че аз и Лидия предаваме това, което чувстваме чрез песента“, смята Бисера. „Защото една песен, колкото и добре да е изпята, ако няма душа в нея, тя звучи по съвсем различен начин“.

На въпрос на БГНЕС в какво се съдържа магията на българската фолклорна песен, така че когато я чуем да настръхваме, двете отговарят убедено.

„Лиричните мелодии, както и комбинацията от тонове, които създават много висока вибрация“, смята Лидия.

„Освен това всеки следващ изпълнител на даден музикален продукт влага частица от себе си. Така че ние също влагаме от себе си за бъдещите поколения“, допълни Бисера.

Двете красиви изпълнителки атакуват българската музикална фолклорна (и не само) сцена с амбиция, чар, новаторство, влагане на много сърце и душа, и, не на последно място – с много талант. В последното се убеди и лично екипът на агенция БГНЕС, когато, съвсем импровизирано, в края на интервюто двете млади певици извисиха гласове в красива шопска мелодия. /БГНЕС