Лилова: Обединяването на здравната и социална грижи е изключително важно

Експерти от Държавната агенция за закрила на детето и нейният председател д-р Елеонора Лилова гостува на новооткрития Център „Развитие“ в град София. Повод за визитата е участието на ДАЗД в предстояща Международна конференция за развитие на професионализма на работещите с деца, която се организира от Фондация „За Нашите Деца“, съобщиха от ДАЗД.

Центърът, който се управлява от Фондацията, предоставя комплекс от здравни, социални и образователни услуги за деца с увреждания в ранна детска възраст от 0 до 7 години.

Ползването на услугите е напълно безплатно и те са достъпни с направление, издадено от отделите за закрила на детето по местоживеене на семейството. Дейностите за деца включват индивидуална и групова работа чрез терапия, рехабилитация и обучения за придобиване на различни умения за самостоятелен живот. Всички вътрешни и външни пространства са съобразени с възрастта на децата и са адаптирани спрямо различни увреждания.

„Много е светло при вас освен, че е шарено откъм атмосфера и дейности! Виждайки как работите тук все повече се убеждавам, че обединяването на здравната грижа и социална грижа е изключително важно в подкрепата на децата и родителите.“ – сподели председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова пред изпълнителния директор на Фондацията г-жа Иванка Шалапатова и нейния екип.

За превръщането на сградата в съвременен комплекс за ранно детско развитие Фондация „За Нашите Деца“ превръща дома за медико – социални грижи „Св. София“ в цветна и изпълнена с живот съвкупност от услуги в подкрепа на деца и семейства. Фондацията събира на едно място Център за обществена подкрепа „Св. София“ и Център за обществена подкрепа „Щастливо детство“, които предоставят програми за семейно консултиране и терапия, ранна детска интервенция, педагогическа подкрепа за образователна интеграция в училище на деца със специфични потребности и деца под закрила. Услугата предлага и оценка на развитието на детето чрез скринингови инструменти, почасова грижа за деца със специфични потребности, социализиращи дейности, обучения за родители, асистирана грижа за деца в домашна среда и др. Комплексът предоставя и игрова, спортна и арт терапии, услуги от медицински специалисти, както и рехабилитация за бебета и деца със специфични потребности и забавяне в развитието.

„За да растат добре, бебетата и малките деца се нуждаят от пълноценни грижи от родителите, семействата и общностите. Особено важни са пренаталният период и първите 2-3 години от живота на детето, затова подкрепата на родителите му трябва да започва още преди неговото раждане.“ – допълва още д-р Елеонора Лилова.

Екипът на Фондация „За Нашите Деца“ ще открие официално Комплекса за ранно детско развитие през юни тази година, а той ще носи духа на семейния уют и посланието за щастливо детство за всяко дете. /БГНЕС