Лимит върху продажбите на бензин във Великобритания

Британската компания EG Group, която притежава почти 400 бензиностанции в Обединеното кралство, налага ограничения за закупуването на бензин на бензиностанциите си. За решението на компанията съобщи Стивън Суинфорд, политически колумнист на The Times, на своята страница в Twitter.

Компанията обяснява това решение с "безпрецедентно търсене", поради което въвеждат лимит от 30 паунда, с които един клиент може да закупи гориво. Ограничението няма да се прилага за шофьори на камиони и на аварийните служби.

Работата на бензиностанциите в Обединеното кралство е засегната от острия недостиг на шофьори за тежки превозни средства, който възникна в страната, включително за камиони с гориво. Горивото не се доставя на всички бензиностанции навреме, което накара британската петролна корпорация BP в четвъртък да затвори редица бензиностанции във Великобритания. Новината предизвика силно търсене на бензин сред собствениците на автомобили, които в петък се наредиха на дълги опашки по бензиностанциите.

Много бензиностанции във Великобритания останаха без гориво през деня. Говорейки в Sky News в петък сутринта, британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че страната има „повече от достатъчно бензин“, но призна, че има проблеми с доставката на гориво и други стоки до местата за продажба. Според Шапс, правителството обмисля привличане на чуждестранни шофьори в страната, но сега има недостиг в цяла Европа. Той също така не изключва, че при необходимост британски военнослужещи могат временно да бъдат наети за шофьори на камиони. Британските медии говорят за такава възможност от няколко месеца, но правителството все още не се е обърнало към командването на въоръжените сили на страната с такова искане. /БГНЕС

Лондон / Великобритания