Линдзи Греъм: Украйна е най-добрата инвестиция в историята за американската сигурност

Съединените щати са похарчили по-малко от 3% от бюджета си за отбрана за подпомагане на украинската армия и това е помогнало за унищожаването на половината от руската армия.

Това заяви американският сенатор Линдзи Греъм, който говори на пресконференция в Киев след среща с президента Володомир Зеленски, съобщава "Укринформ".

"По време на Студената война САЩ похарчиха милиарди, за да предотвратят руската агресия. Сега ние похарчихме по-малко от 3% от бюджета си за отбрана в Украйна, за да помогнем на украинските военни, а те унищожиха половината от руската армия. Това е най-добрата инвестиция в историята за американската сигурност. Украйна е чудесен партньор! Такъв партньор не сме виждали от времето на Чърчил насам", заяви Греъм.

Сенаторът също така отбеляза, че американското разузнаване е сгрешило много в навечерието на руската инвазия, като е надценило значително мощта на руската армия.

Той отбеляза, че при нахлуването на руснаците на сенаторите е било казано, че Киев ще падне за четири дни, а цялата страна - за три седмици. "Това беше най-голямото неразбиране на украинците и надценяването на руската армия от страна на американското разузнаване", призна сенатор Греъм, като отбеляза, че самият той е смятал, че руската армия е по-добра, отколкото се е оказало.

Белият дом е убеден, че Конгресът ще одобри отпускането на допълнителни средства, необходими за продължаване на оказването на подкрепа на Украйна. /БГНЕС