Липсата на кворум спасява Заев от сваляне

В македонския парламент няма необходимия кворум за започване на дебата за гласуване на недоверие на кабинета на премиера Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Заев така и остана с обещанието си за оставка

В пленарната зала присъстват само 60 депутати. За да започне заседанието са необходими минимум 61 народни представители. В последния момент един от подписалите се под искането за гласуване на вот на недоверие, депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи не се яви на дебата. Той написа в собствения си профил в социалните мрежи, че няма да участва в дебата, "защото е получил мощни сигнали от стратегическите партньори САЩ и ЕС, чрез посредничеството на висш дипломат, че през месец декември има голяма вероятност РСМ да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС".

В залата не присъства и председателят на парламента Талат Джафери. Заседанието се ръководи от Фадил Зендели, който на няколко пъти даде почивка.

В пленарната зала присъстват и двама народни представители, които са облечени със скафандри, защото са положителни на коронавирус.

В кулоарите на Събранието са и депутатите от парламентарното мнозинство, но те не влизат в пленарната зала и не се регистрират. Ако до полунощ няма гласуване на вота на недоверие, тогава искането ще се счита за провалено.

Къде е Реджепи?

Появиха се много спекулации във връзка с неявяването на депутата от Беса Кастриот Реждепи в парламента и нито председателят, нито премиерът имат представа, къде се намира. Това заяви председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски след прекратяването на заседанието на македонския парламент.

Ще чакаме до 12 (през нощта – бел.ред.) да се появи. Трябва първо да видим дали и жив, здрав, прав, да видим къде се намира човекът. Не знаем какво се случва с човека, дали е някъде въпреки волята си или е там доброволно. Да видим тези ценности, за които той споделя, защото депутати не изчезват току-така в споменатите от него в поста му във Фейсбук общества, каквито са САЩ и ЕС. Президентът на държавата, който е отговорен в такива ситуации, заедно с министър-председателя нямат досега яснота по въпроса къде се намира депутатът, тъй като в македонския парламент него го няма”, каза Мицкоски.

Лидерът на опозицията заяви, че „не знаят дали Реджепи е отвлечен или се движи доброволно и е избягал”.

Според него, фактът, че той не се е появил днес в парламента и цялата разиграла се около отсъствието му ситуация „е голям срам за демокрацията, голям срам за ценностите, споменати в този пост”, каза Мицкоски.

Той припомни, че още вчера се появиха спекулации, че това ще се случи и ако се потвърди, че се търгува с депутати, „в тази държава вече няма смисъл човек да се занимава с политика”.

Как се стигна до вота

В края на миналата седмица лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски показа списък с имената на 61 народни представители, които са се подписали под искането за гласуване на вот на недоверие. Мицкоски каза, че в "страната има ново парламентарно мнозинство".

След провала на местните избори на 31 октомври Зоран Заев съобщи, че подава оставка от поста премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Преди два дни обаче на заседание на ръководството на партията бе взето решение оставките да бъдат отложени за неопределено време.

В негова защита застана и президентът Стево Пендаровски, който каза, че "решението на Заев е погрешно". "Не може да подаваш оставка, само защото си загубил местните избори", каза Пендаровски. /БГНЕС