Липсата на сън убива мозъка

Някои навици на човек - които не е задължително да бъдат вредни, могат да причинят деменция, загуба на паметта и да компрометират когнитивните способности. Това съобщава египетският портал Sasapost.

„Един от най-нежеланите навици, които влияят негативно на мозъка, е да не спите достатъчно. Според проучването липсата на сън е основен рисков фактор за когнитивно увреждане и развитието на болестта на Алцхаймер “, се казва в публикацията.

Освен това самотата има дълбоко въздействие върху мозъчната функция. Учените вече са доказали, че хората се нуждаят от истинска комуникация, а не от виртуални контакти в социалните мрежи. Според скорошно проучване социалната изолация е много негативна както за физическото, така и за психическото здраве, намалява когнитивните постижения и увеличава риска от деменция.

Третият навик е редовното хранене с бърза храна. Голямото количество мазнини и въглехидрати, съдържащи се в тази храна, е вредно за цялото тяло, включително и за мозъка. Висококалоричната диета влошава ефективността на нейните области на учене, памет и други функции на мислене.

Четвъртият лош навик е пушенето. Редовното пушене допринася за мозъчната атрофия, влошава паметта и прави човек по -податлив на различни форми на невродегенеративни заболявания.

Заседналият начин на живот влияе отрицателно върху психичното здраве, тъй като води до отделяне на токсични молекули, които променят клетъчните функции във всички тъкани на тялото, както и до преяждане, поради което мозъкът може да не е в състояние да изгради силни мрежи от връзки, които са отговорни за мислене и памет.

Освен това е доказано, че намаленото излагане на слънчева светлина увеличава риска от когнитивно увреждане. Така че сред жителите на скандинавските страни през зимата депресията се регистрира много по-често. /БГНЕС