Лисовски и Тръмп са последните двама 1/4-финалисти в Крусибъл

Джак Лисовски надигра Нийл Робъртсън с 13-12 фрейма в истинска класика от втория кръг на Световното първенство по снукър. В мача на турнира 30-годишният англичанин преодоля предварително сочения за основен фаворит за титлата австралиец, като превъзмогна и максимален брейк от 147 за „Гръмотевицата“ в 19-та партия, за да обърне в края съперника от 11-12 за най-голямата победа в кариерата си.

Световното по снукър в Шефилд навлиза в четвъртфиналната си фаза.

Доиграването между двамата след първите две сесии започна при резултат 9-7 в полза на „Джакпота“, който спечели първия фрейм във вечерния сеанс. „Лисицата“ можеше да поведе с 11-7 и да нанесе тежък психологически удар на Робо, но световният шампион от 2010 се събра и направи кражба след халф-сенчъри брейк от 53 точки за Лисовски. В 19-ия фрейм Робъртсън влезе в историята на Крусибъл, реализирайки 12-ия максимален брейк в историята на световните първенства и първи в неговата кариера в шефилдския театър. Серията на австралиеца продължи и след 79 пункта той възстанови паритета, а двамата се оттеглиха за 15-минутна почивка.

След нея най-добрият играч през сезона оформи обрата след точно 60 точки, но Лисовски отвърна на предизвикателството след серия от 88. Робъртсън измъкна нов тежък фрейм, за да се доближи на един от крайната победа и вече се виждаше победител след поредица от 55 точки, но „Джакпотът“ отговори подобаващо и реализира страхотни 72 за кражба под максимално напрежение. В крайна сметка, „Лисицата“ ликува с най-големия успех в кариерата си след 61-18 в заключителния 25-и фрейм за място на първи четвъртфинал в Крусибъл. Там негов съперник ще бъде четирикратният първенец на планетата Джон Хигинс, който довърши тайландеца Нопон Саенхам с 13-7.

Световният шампион от 2019 Джъд Тръмп удържа Антъни МакГил за успех с 13-11 в друг вълнуващ сблъсък от втори кръг. „Асото“ водеше с 10-6 преди последната сесия помежду им, като шотландецът се доближи на един фрейм от съперника при 10-11. Тръмп сложи точка на спора с чудесна кражба в 24-та партия и след серия от 55 измъкна частта с 69-41 точки, за да избегне заключителен фрейм. Той ще играе със Стюарт Бингам в спор за място на полуфиналите, след като световният шампион от 2015 елиминира вицешампиона от 2020 година Кайрън Уилсън след 13-9.

Четвъртфиналната фаза в Крусибъл започва с мачовете на шесткратния световен първенец Рони О‘Съливан и Стивън Магуайър, и детрониралия Марк Селби – Бинтао Ян, срещу трикратния победител в Шефилд Марк Уилямс. Първите сесии са във вторник, 26 април, от 12:00 часа българско време.

Всички четвъртфинални двойки в Крусибъл:

Бинтао Ян – Марк Уилямс

Стюарт Бингам – Джъд Тръмп

Джак Лисовски – Джон Хигинс

Стивън Магуайър – Рони О‘Съливан. /БГНЕС