"Литературни понеделници" срещат читатели с любимите им български автори

В навечерието на своята 5-годишнина Литературен клуб "Перото" стартира нова инициатива – поредица от срещи на българския писатели със своята читателска публика. Тя ще носи името „Литературни понеделници“, а първи гост е обичаният български автор Теодора Димова, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки първи ден от седмицата публиката ще има възможност да се среща с водещи имена от съвременната литература в България, с които, под формата на дискусия, свободно да обсъжда теми както от света на книгите, така и от живота.

Модератор на днешното събитие е ръководителят на сектор „Национален център на книгата” Светлозар Желев. „Българската литература съществува, българските читатели са важни. Това, което те правят е стойностно и достойно за уважение“, отбеляза той пред публиката.

„За самите творци ще бъде чест да бъдат тук, да бъдат сред своите читатели и публика“, допълни от своя страна писателят Теодора Димова.

Разговорът между автор и читател се оказа търсен и необходим, особено във времена като днешните, когато нашето ежедневие до голяма степен е подчинено на нови правила, наложени от епидемията от коронавирус. Заради нея много хора останаха вкъщи с книга в ръка, а хубавото четиво се утвърди като един истински прозорец към света, през който можем да видим нови, неподозирани светове или просто да се откъснем от ежедневието.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели, дъщеря на Димитър Димов. Автор е на романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“ и „Влакът за Емаус“. През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и други. Тя създава и няколко пиеси, играни в България и чужбина. /БГНЕС