Литва продължава всеобхатната военна помощ за Украйна

Украйна и един от най-верните й съюзници - Литва, се споразумяха за продължаване на всеобхатваната военна помощ. Правителството на Литва обяви одобри допълнителна подкрепа от 200 милиона евро.


Украинският президент Володимир Зеленски беше в столицата на Литва Вилнюс. Той предупреди, че всяко забавяне на западната помощ за Киев окуражава Кремъл, почти две години след руската инвазия.

"Руският президент Владимир Путин няма да спре. Той иска да ни окупира напълно. Несигурността на партньорите по отношение на финансовата и военната помощ за Украйна само увеличава смелостта и силата на Русия“, каза Зеленски на пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа, предаде АФП.

Зеленски говори в момент, когато други западни държави се колебаят дали да продължат да подкрепят Украйна.

Украинският президент предупреди, че Путин няма да се спре на Украйна, а ще нападне и други съседи, ако съюзниците не обединят усилията си, за да го спрат.

"Путин няма да приключи тази война, докато всички заедно не го довършим", заяви украинският лидер.

"Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония, Молдова може да са следващите, ако ние не се противопоставим на Русия", дъплни той.

Вилнюс обеща да продължи непрекъснатата си подкрепа за Украйна чрез сделки, финализирани миналата година, както и чрез нови, планирани за следващите месеци и години.

„През януари отново ще изпратим боеприпаси, генератори, системи, а през февруари – бронетранспортьори М-577“, обяви Науседа.

„Ние ще обучаваме украински войници и ще засилваме сътрудничеството в отбранителната индустрия“, отбеляза президентът, като добави, че министерствата на отбраната на двете страни са подписали нови споразумения за отбрана.

Министерството на отбраната на Литва съобщи, че пакетът от 200 млн. евро ще бъде използван за покриване на нови военни придобивания за Украйна като част от план за подкрепа за 2024-2026 г.

Обиколката на трите бивши съветски републики - всички те вече са членки на ЕС и НАТО - е първото официално пътуване на Зеленски в чужбина през тази година. /БГНЕС