Литва събра 6 млн. евро за радари за противовъздушна отбрана на Украйна

Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис заяви, че Литва е събрала 6 млн. евро чрез коалиция от четири инициативи за групово финансиране за закупуване на радари за системите за противовъздушна отбрана на Украйна.

"В Литва живеят само 3 милиона души, но тази седмица събрахме 6 милиона евро за закупуване на системи за противовъздушна отбрана за Украйна. Тук няма признаци на умора. Ще подкрепяме Украйна до постигането на победа", написа Ландсбергис в Twitter.

Според вестник "Европейска правда" кампанията за радарите се нарича RADAROM! Тя включваше четири инициативи за набиране на средства: Ukraine Blue/Yellow, Laisvs TV, 1K fondas и Stiprs kartu, както и на обществената телевизия LRT. В публикацията се казва, че първоначалният план е бил да се съберат 5 млн. евро.

На 24 януари тази година президентът на Украйна Володимир Зеленски присъди на литовската столица Вилнюс почетния статут на "град-спасител" за оказаната помощ на украинските граждани и подкрепа на страната. След началото на военните действия в Украйна Литва се превърна в една от европейските държави, които подкрепят най-много украинската страна и се обявяват за по-строги санкции срещу Русия. През есента на 2022 г. Delfi съобщи, че от февруари досега в Литва са пристигнали над 70 000 украински бежанци. През май жители на Литва събраха 5,9 млн. евро за три дни, за да купят дрон Bayraktar TB2 за украинските въоръжени сили./БГНЕС

Вилнюс / Литва