Люпчо Георгиевски: Със забраната за името на Иван Михайлов РСМ предава народа си

С последното си решение Комисията за употреба на имената и министърът на правосъдието смятат, че наименуването на Културен център „Иван Михайлов“ е проблем. С това РСМ предава делото на ВМРО и защитата на македонците - същия тоя народ, който някога се бореше и гинеше за идеалите на ВМРО. Това заяви пред БГНЕС председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски по повод днешното отрицателно становище на македонската Комисия за употреба на имената относно името Иван Михайлов от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според Георгиевски, с това решение се зачерква „живота и борбата на хилядите македонци, загинали в името на идеята, дала основите на тази държава – ВМРО и неговите лидери Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, хора, които явно са се изявили като македонски българи“.

„Ако се замислим, до преди години само думата българин беше табу в нашата държава, а сега вече ние се борим за човешките права. Иван Михайлов и нашия Културен център, именуван в негова чест, не са записани в държавните регистри, а в сърцата на хората в Македония“, каза той.

„Ние, македонските българи, знаем по кой път трябва да върви Македония. Не се предаваме и ще стигнем и до Страсбург, ще се борим за правата си, за премахване на фалшифицираната история и за отварянето на досиетата на УДБА и никой не може да ни спре“, завършва Любчо Георгиевски.

БГНЕС припомня, че по-рано днес Комисията за употреба на имената на личности взе отрицателно становище и изрази негативно мнение за употреба на името Иван Михайлов от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля. Взетото отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов от Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието, което ще трябва да вземе решение на база на становището на Комисията. Това е първата стъпка към забраната за съществуване на сдружението „Иван Михайлов“.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като наименование на сдружение е оценено от Комисията като „провокация за националното чувство на македонския народ“, имайки предвид, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество“, пише в диспозитива на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

От Централния регистър на МВР тогава потвърдиха, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на дейността на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” – Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от сдружение "Иван Михайлов" от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски заяви, че нямат намерение да се пререгистрират и са предприели определени правни действия.

"Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург," заяви Георгиевски.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите, на граждански сдружения, фондации и политически партии се забранява да се използват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и т.н. Законът има обратно действие и се отнася за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда онези, които не се съобразят измененията, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правосъдието.

Тогава българското МВнР изрази безпокойство от гласуваните промени в законите за сдруженията и фондациите и за политическите партии в македонския парламент, като оцени, че „измененията целят дискриминация и ограничаване правото на сдружаване на българите в Северна Македония, защото има едностранчиво тълкуване на историческите факти“.

Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Това заявяват от българското МВнР във връзка с това, че в Скопие забраняват употребата на името Иван Михайлов. /БГНЕС