Люпчо Георгиевски: Ще бъдем достойни граждани на България, също както сме на Македония

За мен е привилегия да удостоя с български документи за самоличност двама наши сънародници, чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Р Северна Македония, че хилядолетната българска култура и историческото наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите.

Това заяви президентът Румен Радев, който връчи български документи за самоличност на Люпчо Георгиевски и Благой Шаторов, предаде репортер на БГНЕС.

"Да си български гражданин е отговорност и чест, която изисква и задължава много", каза държавният глава и добави, че днес Люпчо Георгиевски и Благой Шаторов стават не само граждани на България, но и граждани на Европейския съюз (ЕС).

"Вярвам, че ще продължавате да отстоявате вашата кауза за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна обединена Европа", допълни Радев.

Президентът пожела на Люпчо Георгиевски и на Благой Шаторов да продължават да бъдат достойни граждани на РСМ и да служат за пример на обществото и на институциите не само на България. "Целият ни регион ще спечели, ако процесите на демократизация в нашата съседка станат необратими и ако никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого, само защото е българин", категоричен е президентът.

Радев увери, че българската държава стои зад своите граждани и ще защитава техния живот, достойнство и права. "Това е дълг на всяка цивилизована държава. Дълг е и на самата РСМ, която твърди, че членството в ЕС е реална цел", заяви той.

Държавният глава подчерта, че вписването на българите в конституцията на РСМ наравно с другите народи и практическото гарантиране на тяхното равноправие е необходимо изискване на ЕС и задължително условие за началото на преговори за членство. "Искам да благодаря на европейските институции и на лидерите на всички държави-членки, че разбраха и напълно приеха позицията, която отстоявам неотклонно през изминалите две години, че човешките права са в сърцевината на критериите за членство и тяхното спазване няма алтернатива", каза още Радев.

"Нека заедно работим в името на гражданите на България и РСМ, на хората от двете страни на границата, с убеждението, че споделяме не само обща многовековна история, но и обща бъдеще в обединена Европа", призова президентът.

Председателят на закрития от властите в РСМ български културен център "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски благодари за документите и отбеляза, че президентската институция първа е чула тяхната молба за помощ, както и че проблемът на българите в РСМ е стигнал до европейските институции и държави.

"Смятам, че ще бъдем достойни граждани на Р България, също както сме на Македония", заяви Люпчо Георгиевски. /БГНЕС