Любители и колекционери: Монетата за Гоце Делчев е исторически момент

Гигантска опашка се образува днес пред сградата на Българската народна банка, където започна продажбата на монета, посветена на 150 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев, предаде репортер на БГНЕС.

Опашката се изви още от ранни зори, часове преди Централната банка да отвори врати и продължи през целия ден. Имаше много колекционери, както и хора, които за първи път купуват монети, за да ги завещаят на децата си.

Гражданите, сред които преобладаваха млади хора, чакаха да си закупят сребърната монета с номинал от 10 лева. Това е първата монета, която БНБ пуска тази година. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000.

„В никакъв случай не е за препродаване, остава, като реквизит. Това трябва да остане за поколенията. За него не са правили такова нещо досега, това е исторически момент”, каза пред БГНЕС Георги Марков, който чакаше на опашката.

„Събирам ги, колекционер съм. Не мисля да я продавам, ще я запазя. Доставя ми удоволствие да събирам монети, но среброто едва ли е толкова ценно”, сподели Николай.

„Не съм колекционер, а съм любител. Най-ценното в нея е, че се издава за първи път. Очаквам в бъдеще да се издават още такива монети с бележити българи“, заяви друг гражданин.

„Аз съм колекционер. Колекционирам за четиримата си внуци. Аз подбирам монетите и не колекционирам всички, но за мен Гоце Делчев е много светла личност. Досега всички монети, които съм купувала, не са продавани“, каза Силвяна Стоянова, която беше последна на опашката.

Имаше и хора, които се оплакаха от мудната организация и малкото работещи каси.

„Не знам защо дойдох, мислих, че ще минем. Пътувахме 100 километра от провинцията, а сега умряхме от студ и трябва да си тръгнем. Две каси и пускат на по 15 минути двама души. Българска работа, за да си продават монетите е благодарение на хора, като мен, а сега аз стоя с празни ръце“, каза гневно друг гражданин.

Цената на сребърната възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“ е 108 лева. От едната ѝ страна е изобразен портрет на Гоце Делчев. До 19 януари, включително, най-нетърпеливите и колекционерите могат да закупи до 2 броя монети от БНБ, след това ще се продава и без ограничения в някои банки.

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България.

Роден в Кукуш през 1872 г. той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския є конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните є документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му.

Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове. /БГНЕС