Любляна пред Захариева: Не ползваме услугите на ИФИМЕС

Словенското правителство не използва услугите на ИФИМЕС. Това заяви пред българския външен министър Екатерина Захариева нейният словенски колега Анже Логар.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор със словенския министър на външните работи Анже Логар. Двамата обсъдиха развитието на пандемията от Ковид и действията за по-ефективно справяне с нея, включително в контекста на дискусиите от последните срещи на лидерите и външните министри от ЕС.

Двамата обсъдиха и поредицата от „анализи“, публикувани от словенската неправителствена организация „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, имащи за цел да злепоставят България чрез невярна и манипулативно представена информация.

Логар увери Захариева, че словенското правителство не ползва анализите на този институт.

Българският първи дипломат подчерта, че солидарността е най-доброто оръжие срещу публичните кампании на дезинформация и език на омразата, които обслужват интересите на страни извън ЕС и имат за цел да уязвят Съюза. Захариева заяви, че очаква София и Любляна да работят заедно за европейската интеграция на региона по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС. /БГНЕС