Любо Ганев: Очаквам медал от юношите до 18 г. на Европейското в Грузия

България отправя поглед към медалите на Европейското първенство по волейбол за юноши до 18 години, което ще се проведе в Грузия.

Това бе декларирано на днешната пресконференция в Пресклуб „България“, на която присъстваха президентът на БФВ Любомир Ганев, старши-треньорът на националния ни отбор за юноши до 18 г. Виктор Карагьозов, помощниците му Добри Лазаров и Стефан Ганчев, както и трима от младите ни национали – капитанът Виктор Томов, Кристиян Титрийски и Симеон Николов.

Любо Ганев.

Играчите ни, водени от Виктор Караьозов, спечелиха европейската квалификация в зала „Левски София“, като постигнаха победи над Румъния, Турция и Гърция и допуснаха само едно поражение с 2:3 от Сърбия. С това те взеха единствения билет за Евроволей 2022 и вече мечтаят за успешно представяне на европейска сцена. През миналата година отборът завърши на пето място на Европейското, като нещастна поредица от контузии повлия негативно за по-предно класиране. Успехът преди дни на квалификацията в София е огромна мотивация за всички за усилена работа, надграждане и завършек на стълбичката на призьорите в еврошампионата.

Поздравления към момчетата не само за играта, но и за жаждата за победа – бореха се за всяка топка. Това искам от всички. Само така се израства и показваш, че даваш всичко от себе. Само по този начин феновете стават признателни, защото виждат, че се раздаваш. Нека и по-големите да вземат пример и да играят сърцато. Имаме общо десет национални отбора тази година – за мъже, жени и подрастващи. За наша голяма радост още на първото състезание – евроквалификацията за юноши до 18 години, момчетата показаха, че не случайно са заели добро място на предишното европейско първенство. Аз ще бъда при тях да ги подкрепям по време на целия шампионат в Грузия. Искам да пожелая успех и на всички останали национални селекции, защото ние като федерация си поставяме високи цели – призови места при подрастващите. За съжаление при мъжете и жените намалихме критериите, но се надявам в скоро време да си върнем позициите и при тях. От тази година ръководството на БФВ ще наблегне много върху работата с подрастващите. Ще им бъдат осигурени най-добрите услови, за да покажат и те най-доброто от себе си“, каза Любо Ганев пред репортерите и разкри предстоящи добри новини за привличането на нов партньор:

Основно благодарение на доброто представяне на подрастващите БФВ е пред подписване на нов партньорски договор, насочен към тях. Да може и младите ни състезатели да имат подкрепа, а техните брандове да бъдат позиционирани на гърдите им. Надявам се още от следващите официални мачове да имаме партньор, който да ни подпомогне като федерация за подрастващите, да изпълним всички изисквания на треньорските щабове и да бъде обезпечена подготовката“.

Виктор Карагьозов.

Старши-треньорът Виктор Карагьозов заяви, че в този отбор има талантливи момчета, като се надява с правилна работа и методика да се развият и да бъдат сред бъдещите попълнения на мъжкия национален отбор. „Щастливи сме от успеха на европейската квалификация. Това е талантливо поколение, което трябва да се реализира и да бере плодовете на своя труд. Момчетата успяха по категоричен начин да извоюват правото да участват на Европейското първенство в Грузия през юли, което е атестат за добре свършена работа както от страна на БФВ, така и от наша страна. Създават се три генерации с бъдеще – нашият отбор, както и водените от Найден Найденов и Мартин Стоев селекции. Нашият тим впечатлява с качествени момчета, които, дай Боже, един ден да бъдат гръбнакът на мъжкия национален отбор. Купите и медалите са хубаво нещо, но ако ние не допринесем тези играчи да продължат нагоре и да се развиват, не сме си свършили работата. Имаме няколко много качествени момчета, които с правилна работа и методика биха стигнали до европейските клубове и до мъжкия национален отбор“.

Виктор Карагьозов допълни, че вече се обсъжда подготовката на неговия тим за Европейското първенство. „Обсъждаме различни варианти. Идеята е около 40 дни преди шампионата момчетата да бъдат събрани. Подготовката ще бъде или в София, или в Самоков. Коментираме и отбори за контролни срещи, които са важни“.

Капитанът на националния отбор до 18 години Виктор Томов заяви, че целта на всички е да надградят постигнатото досега: „Щастливи сме, че се класирахме за Европейското първенство. Допуснахме само една загуба от Сърбия с 2:3. В спорта е така – или печелиш, или се учиш. Смятам, че тази загуба не ни е повлияла отрицателно. Напротив – доведе до поуки и желанието ни да се представим по-добре в бъдеще. Със сигурност медалите от по-горната селекция до 19 години е една тежест, която се стоварва върху нас, но ние ще се постараем да се справим и да надградим“.

Симеон Николов.

„Благодаря на федерацията и на треньорския щаб“, каза разпределителят Симеон Николов и добави: „В тази квалификация срещу Сърбия ни беше най-трудно, но това ни помогна да покажем още по-добри игри. Мотивира ни да си вземем победата срещу Гърция в последния ден и да се класираме на Евроволей 2020. От тук нататък трябва само да надграждаме“. /БГНЕС