Любо Ганев: Отборът на Стоев трябва да стане гръбнак на мъжете

Отборът на Стоев трябва да стане гръбнак на мъжете. Това заяви президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев на пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. Събитието се състоя по повод класирането на младежкия национален отбор до 20 г. за Европейското първенство в Италия. На него присъстваха още селекционерът на нашите момчета Мартин Стоев и състезателят Владимир Гърков. Миналата година България до 20 г. стана втора в света.

Президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев.

Новото ръководство взе решение да се подсигуряват всички най-добри условия за подготовка на подрастващите. Тимът на Мартин е един от първите, които се класираха за Европейско първенство. Преди това го направиха и по-малките. Тази седмица има квалификация и на девойките, където очакваме същото. Целта ни е да развиваме активно волейбола при подрастващите. Много деца в страната искат да играят. Нямаме право да изпускаме най-добрите. Всички, които са събрани в националния тим, трябва да са мотивирани да покажат най-силното. Стоев работи правилно и постига успехи. Вярвам, че повечето от неговите волейболисти ще са гръбнак на мъжкия тим след години. Там имаме нужда от успехи. Всичко, което треньорите са поискали, ние се стараем да го изпълняваме“, започна Ганев.

Свършихме си работата, за която се готвихме десетина дни. С толкова време разполагахме, защото първенството не е завършило. Международният календар не може да се променя и ние се съобразяваме. Така направиха и нашите съперници. Естония и Дания не бяха от нашата класа. Нидерландия обаче много е напреднала и съм сигурен, че ще се класира за Европейското. Искаме да стигнем възможно най-напред на Европейското. Не трябва да се забравя, че тези волейболисти още са юноши, а не мъже. Трябва да се усъвършенстват физически и психически. Голямата цел е част от момчетата да влязат в мъжкия волейбол. Но до него има много време да мине, много хляб ще се изяде. Зависи най-вече от момчетата. За две години един нападател изгрява. При разпределите е нужно малко повече време. Надявам се тези момчета и още няколко други да успеят да направят крачката. Тяхното поколение може да изгрее за Олимпиадата в Лос Анджелис“, коментира Стоев.

Искаме да спечелим Европейското. Много се радвахме, че спечелихме квалификацията. Благодаря на федерацията, че ни предоставя толкова добри условия. На всеки мечтата му е да стигне до най-високото ниво – до мъжкия национален тим“, каза капитанът Гърков.

Селекционерът на България до 20 г. Мартин Стоев.

Ганев апелира към всички федерации и спортни клубове у нас да не разчитат само на държавата да осигури финансиране. „Целта ми като президент на волейбола е да намирам партньори и да докарам пари за нашия спорт. През лятото сме домакини на два турнира от ВНЛ при мъжете и жените. София ще е волейбол за две седмици. Със сигурност това ще привлече още партньори. В напреднали преговори сме с още две компании, които искат да работят заедно с нас. Поставяме си високи цели и затова ни трябват добри партньори. Цените на хотели, самолети се покачват. При всички положения искаме партньори, които да се асоциират към нас, към продукта волейбол. Искаме той да е все по-атрактивен и популярен за медии, за фенове, за общини, които искат да домакинстват на мачове от различни нива. Желанието ни е от всеки двубой да правим събитие. Ние не можем да делим отборите си. Не може Мартин да прави 80 дни подготовка, а други да имат по 20. Всички са равни при условията. Чукаме на всяка врата, на която можем. И се радвам, че много партньори откликват“, завърши президентът на БФ Волейбол. /БГНЕС