Любо Пенев: Треньорската промяна е подготвяна от много време

Треньорската промяна е подготвяна от много време. Това заяви бившият наставник на ЦСКА Любслав Пенев на извънредна пресконференция след уволнението си от стадион „Българска армия“. Специалистът бе заменен на поста от Стойчо Младенов веднага след успеха над ЦСКА 1948 с 4:2 в откриващия кръг на Първа лига. В края на миналия сезон той изведе армейците до триумф в турнира за Купата на България.

Бившият треньор на ЦСКА Любослав Пенев.

Преди две седмици ви казах, че излиза информация от клуба от хора, които работят срещу клуба. Това не е нормално и е редно хората, които са ангажирани с управлението на клуба, да вземат мерки. Това, което си тиражираше през тези две седмици, е информация, която е събрана, показана и оттам хора, които не разбират, коментират кавко е правено и не е правено. Това е застраховка срещу взети грешни решения и евентуално бъдещи неуспехи. Аз съм от ЦСКА и не искам ЦСКА да не успява, а обратното – да успява и да се развива. Тази информация цели точно това нещо“, започна той.

Пенев сподели, че не е изненадан от треньорската промяна предвид честата смяна на наставници в столичния гранд. „Има промяна в ръководството, тя е решила да направи тази промяна, пак работим на парче, нов треньор на три месеца – начинът, по който се случват нещата. Приемам решението на ръководството. Но за мен не е приемливо начинът и твърденията за извършената работа през този период и добавям, че когато има уговорки от двете страни, е редно да се спазват. Година и три месеца договор, март месеца се събираме и преценяваме с ръководството дали е доволно от моята работа, ако ли не – приключваме, това е съвсем нормално. С моето назначение целите са две – взехме Купата, и втората цел, феновете да бъдат успокоени, и тя се постигна, това са факти“.

Тази смяна на треньора не е изненада, един Стоян Колев от два месеца се хвали, че става треньор в ЦСКА. Неслучайно Стойчо Младенов казва, че ще стане отново треньор на ЦСКА през декември – тази промяна е подготвяна от много време, защо този треньор не дойде април месец, защо не дойде лятото след спечелната купа? Виждал съм го Стойчо Младенов два пъти тук – един път след финала с Арда, втори път месец след това „Успех, ново първенство“ – за мен тук има нещо много важно, което искам да споделя – с колегата сме били съотборници, според мен беше редно, когато и да е, да ми каже „Любо, преговарям с ЦСКА“ – играли сме рамо до рамо, и това го мисля аз. За мен това не е мъжка постъпка, на всичко отгоре ме вижда тук и проявява изключително лицемерие“, коментира той новия старши треньор на „червените“ Стойчо Младенов.

Контузените – изтича някакво видео, това не ме притеснява. Аз съм спокоен, защото съм си свършил работата по най-добрия начин. В следващия отбор, който ще ръководя, ще заложа на същия щаб – Пабло, който ми е помощник, и Данчо, който е треньор на вратарите. Те имат моята пълна подкрепа. Връщам се на контузените – не сме контузвали футболист, няма такова нещо. Ние нямаме мускулна контузия. Всички футболисти, които коментираме за контузени – това са Варела, удар на Суперкупата, имаме пълна кост, Мено Кох го пропускам, Евтимов с пукнати ребра, Мазику от миналия сезон има травма – Бисмарк също, никой не знае, че е бил опериран от херния, оттам леки проблеми с адукторите – Амос, който също от удар продължава да се възстановява, вече е възстановен, Живков с проблеми в колената, Бусато от дълго време има проблеми със слабините, направи операция – Кайседо се върна от Копа Америка. Отборът е много добре подготвен и физически, и технически, и тактически“, коментира той темата с големия брой контузени в отбора и продължи:

Неслучайно последният мач от първенство, както сам споменава „След 60-та, 70-та минута всички са уморени“ – няма такова нещо. Колегата Стойчо Младенов трябва да спре да мрънка и да се оплаква, има едно прекрасно наследство, ако не разбира, това е негов проблем. За 2-3 месеца е направено максималното, когато съм работил в клуба, това са едни сериозни момчета, които се отнасят професионално към своите задължения. Ако Стойчо Младенов е недоволен от отбора, да си стои в къщи. След като не ти харесва отбора, не го поемай. Не приемам твърдения от хора, които не го разбират. Винаги може повече, но за две седмици в Австрия съм убеден. Последният мач с Осиек го играхме в четвъртък – Баи се контузи по време на загрявката, някой да ме е чул да се оплаквам?. Искам този отбор да се развива. Няма мускулни контузии. Мено Кох – това е видео от една от тренировките, които провеждаме с Пабло – това е тренировка, в която провеждаме различни видове тестове. Гълъбов, Евтимов са от силните футбоисти, които могат да вдигнат такава тежест, това е базата върху която стъпваме, за да изготвим индвидуална програма на всеки футболист. В никакъв случай не искам да се пречи на отбора, това е в полза на клуба. За мен ЦСКА е нещо много важно и свято. Пожелавам успех на абсолютно всички, в това число на играчите, треньора, персонала, ръководството и на нашите фенове“.

Аз винаги ще съм на разположение по цивилизования и коректен начин. Така е решило ръководството, не ми харесва начина, по който стана тази промяна – в полунощ ни махнаха всички, абсолютно спокоен съм. Аз разговарям основно с директорите и тогавашния генерален мениджър Стойчо Стоилов, Дани Ганчев съм го виждал един-два пъти, нямам друга инфорамция. Относно подкрепата, до мача с Лиепая, неслучайно ви казах как се е случило. Аз съм човек на диалога, говорейки си, се разбираме. 00:00 час след мача с ЦСКА 1948. Може да не е вярно, аз съм от ЦСКА и се върнах в ЦСКА, за да помогна. Аз си свърших работата. Здраве и любов – Пълна власт? Няма такова нещо. Тя винаги е била при мен, с едно изключение – това е селекцията. Не може един треньор да не участва в селекцията, аз мога да работя с всякакъв тип футболисти. Това ръководство си носи цялата отговорност – новите футболисти започват да навлизат във форма. В случая цялата отговорност е на ръководството. Сега, ръководството трябва да внимава със Стойчо Младенов, защото той обича да участва във всички трансфери“, говори той за селекцията на ЦСКА и това, че не е участвал в нея.

Аз съм коректен и спазвам йерархията. Покани ме, предполагам, от името на собствениците, разговорът беше проведен със Стойчо Стоилов. Договор за година и три месеца, 15 месеца, и март догодина оценка на моята работа – пълна подкрепа, абсолютно всичко. Ако нещо трябва да се случва, ръководството да ме намира, както се случи. Защото съм от ЦСКА и обичам ЦСКА, каквото можах, направих, с общи усилия. Аз също не виждам причини, за мен всичко е наред, и както са очаквали да си взема довиждане, аз съм преценил с кой-кога да си взема довиждане. Такава среща няма да има. Не ме е оставило само това, а идеята за ЦСКА, не един мач. Срещу никой не излизам, не знам откъде идва това изтичане на информация и атака, което е непрофесионално. Не водя никаква война, аз съм треньор и искам да изпълнявам добре своите ангажименти. Нека оставим този въпрос за по-нататък, отборът го чака важен мач в четвъртък. Не, не съм чувал с Гриша Ганчев. С никой не се карам, аз не се карам със Стойчо Младенов, просто показвам къде му е мястото. Съвестта ми е чиста, всичко коректно“, завърши Пенев. /БГНЕС