Любо Пенев за съдийството: Да сложат 3-4 робота и да правят каквото им кажат от катафалката

„За какво са ми тези съдии на терена – тримата плюс четвъртия. Да сложат 3-4 робота, да правят каквото им кажат от катафалката и да приключим темата. Така и ние треньорите ще хабим по-малко нерви за тях, защото роботите сигурно ще бъдат глухи“, обяви наставникът а ЦСКА 1948 Любослав Пенев на пресконференция преди утрешното гостуване на Славия. Бившият национал за пореден път бе изключително критичен към представянето на реферите и най-вече намесите на ВАР по време на мачовете от началото на сезона в Първа лига.

„Кога Касай е давал пресконференция? Той тук ли е? Доколкото знам повече време прекарва в чужбина. Това, което казвам за съдиите не е критика. Неслучайно и вас ви подканям да дадете компетентно мнение. Създава се впечатление, че много се опираме на този изкуствен интелект, а не на живите хора. Ние за най-елементарната ситуации спираме играта. Такива ситуации в Европа дори не се обаждат. Тук ВАР, ВАР, ВАР. Някой прави ли си труда да изчисли колко време се губи заради ВАР. Ощетени са отбори, футболисти, зрители на стадиона и пред телевизията“, продължи Пенев.

„Наблюдавам международни мачове и то много. Такова прекъсване на играта, свързано с ВАР, няма никъде. Повече от половината ситуации в момента не са за спиране на играта. Съдиите на терен трябва да вземат решение. Едва най-заплетените и трудните трябва да са свързани с ВАР. А, ВАР се превърна в основно действащо лице. Това не може да продължава така. Ощетяваме футбола и то много“, каза още треньорът на „червените“.

Той прикани журналистите да вземат отношение по темата: “Подготвени ли са българските съдии? Питам ви. Да чуя и вашето мнение. Ако искаш да си сменим местата. Къде е вашето участие. Ще правим фотосесии и ще ви питаме. Имам статистиката... Къде сме ощетени, къде сме се ощетили сами. Първо гледаме себе си, но зависим от това съдийство и този вълшебен ВАР, от който се ръководят мачовете. Може би това време се губи в телефонни обаждания, за да се получи инструкцията. Прекалено много изкуствен интелект. Оправдаваме се с ВАР. За да не нося отговорност, аз търся ВАР. А, ВАР греши много повече от нас нормалните хора и то много повече“.

За мача със Славия той обяви: "Играем добре и като домакин, и като гост. Въпреки че в някои мачове не получихме резултатите, които искаме. Момчетата са мобилизирани. Има много мачове до края на годината. Искаме да използваме нашите силни страни и се съобразяваме със силните страни на противника. Стягаме се за мача както трябва и както го правим за всеки един съперник. Отборите са различни - различен стил на игра. Затова футболът е интересен. Настройката винаги е много добра. Концентрирани сме до краен предел. Наясно съм, че невинаги ще се получи, но идва следваща тренировка и мач. С един мач първенството не свършва. Вървим добре, доволен съм от това, което се случва. Момчетата са добре”.

“Говорите за сгъстен цикъл. За нашия отбор не виждам такъв. Къде е сгъстеният цикъл? Аз не го виждам. Има трудни мачове, а не сгъстен цикъл. Предстоят ни трудни мачове и това е по програма. Четири срещи за първенство и две за Купата. Не виждам нищо сложно. Разбира се има странични фактори, които може да ни попречат. Кои са? Не знам, ще видим. Като мине мачът, ще кажа”, допълни треньорът на ЦСКА 1948. /БГНЕС