Любомир Петкашев и Галя Александрова: “Пътят на честта” беше истинско предизвикателство

„Винаги последната роля ми е любима, а в момента последната е на кралица Марго от една театрална постановка по Агата Кристи и се още съм под въздействието на тази роля. Не мога да сложа театъра и киното на кантар. Интересно ми е да играя и на двете места. Не мисля, че има конкуренция между киното и театъра“. Това каза в интервю за БГНЕС актрисата Галя Александрова.

От своя страна и актьорът Любомир Петкашев сподели за последната си роля.

„Последната роля, която много харесвам и смятам за значима е в „Двубой“ по Иван Вазов, там играя полицаят Каракалпаков, преди години ролята, която се прие много добре от публиката е на Василий Шухчин в „До пети петли“, а за киното последната ми значима роля е тази на Начо от „Пътят на честта“. В театъра тръпката е по-голяма, защото няма втори дубъл, докато в киното, ако сбъркаш има дубли. Двете са интересни. Взаимодействие между двете може да има“, каза Петкашев.

Известният сериал „Пътят на честта“ е бил истинско предизвикателство за двамата актьори, най-вече със силната си драматична история и трудните персонажи.

„Аз в киното не съм участвала твърде много, но „Пътят на честта“ ми беше интересно, когато първи сезон снимахме с петима режисьори, а във втори сезон с четири. Стилистиката е една и съща, но всеки режисьор си има изисквания и ти трябва да се адаптираш към тях. На мен това ми беше безкрайно любопитно“, каза Галя Александрова по повод участието им в сериала „Пътят на честта“.

Любомир Петкашев пък заяви, че ролята си в сериала много я е искал. „За нея отдавна съм се готвил, за такъв тип герой. Сериалът е разтърсващ със страхотните си човешки взаимоотношения. Тук е страховита драма“, подчерта актьорът.

Образът на Бонка е станал нарицателен за българския стереотип за свекърва.

„След като Бонка стана нарицателно за лоша свекърва, значи има доста голяма връзка с нашия бит, но той е не само за свекърви, а и за взаимоотношения между поколенията. Не съм се подготвяла специално за толкова зло същество и това точно ми беше много любопитно, да се превъплътя в един друг образ на един друг свят на герой. Пък и да не говорим за втори сезон, където тя е малко луда и сляпа, но добра за децата си. Фактът е, че хората приеха този сериал и очакват трети сезон“, отбеляза още Александрова.

„Сериалът е 100 процента проекция на живота. Всичко, което се случва в сериала се случва и в живота“, допълни Петкашев.

Има прилики между персонажите на двамата актьори, но разликите са повече.

„Приликите са тези, че както Бонка си държи на внука и семейството, така и аз държа на внуците си и семейството си. Разликите са тези, че Бонка е много зла и отмъстителна, като не знае, че е такава“, уточни Александрова.

„При мен приликите са, че аз също много си обичам децата и внуците, но иначе не съм толкова търпелив и смирен в реалния живот. Не приемам лошото със смирение“, сподели Петкашев.

Поведението на Бонка в сериала може да бъде разглеждано, като поучително. „Като полезно зло и като харесване от страна на публиката. Аз се надявам, че чрез това зло, ако някой наистина е толкова зъл, да се смири по някакъв начин. Това е философията на образа. Чрез злото да покажем добротата“, каза Александрова.

Контактът с внучето липсва във втория сезон, като той е основен стълб в сюжета.

„Мисля, че снаха ни Кера е най-незаслужилата съдбата си, както и внучето ни Марти. Най-много презирам Бонка“, обясни още Петкашев.

„Във втория сезон на мен ми липсваше контактът с внучето. Беше прекалено малко отразено, а то нали всичко става заради този внук. Може би този образ трябваше да се развива“, посочи от своя страна Галя Александрова.

Хепиендът е психическо лекарство, което е необходимо за хората. Краят на Бонка не подхожда на нейното амплоа на силен характер. „Хепиендът ми действа като психическо лекарство. Толкова много лоши неща се случват в живота, имам нужда от добрия край“, заяви Петкашев.

„Добрият край не може да бъде само смърт. Добър край може да бъде в промяна що се отнася за Бонка. По един или друг начин тя трябва да бъде научена от тези, които я заобикалят, а не както се случи във втори сезон да бъде обесена. Публиката не очакваше такъв финал. Тя е силен характер, а такъв характер не може да увисне на въжето“, сподели още актрисата. /БГНЕС