Любомир Петкашев: "Народът на Вазов" просълзява

Постановката „Народът на Вазов” просълзява, заяви пред БГНЕС актьорът Любомир Петкашев.

На снимката: Любомир Петкашев

Премиерата на дългоочакваната премиера на постановката на писателя, поет и драматург Александър Секулов се състоя на голямата сцена на Народния театър в четвъртък вечер. Режисурата е на Диана Добрева, сценографията и костюмите – на Мира Каланова, а музиката е на Петя Диманова.

Часове преди първата премиерна вечер Петкашев, влизащ в ролята на ген. Владимир Вазов - брат на Иван Вазов, сподели своите емоции, вълнение и възхита от възможността да влезе в това превъплъщение.

„Много е вълнуващо. Не само за мен, а за всички колеги да усетим епохата, да видим дали ще стане добре, дали ще се хареса”, посочи Петкашев.

„Александър Секулов прави смисъла на това, което правим, а Диана Добрева към смисъла прибавя и атрактивност, за да бъде гледаемо от всички хора, бих казал. И точно в това е голямото вълнение. Прекрасен спектакъл. Неочакван. Неочаквано поставен и мисля, че много хора ще бъдат изненадани”, не скри вълнението си Любомир Петкашев.

Актьорът не спести и изумлението си от дълбочината на персонажа на ген. Владимир Вазов:

„Епичен герой, един от най-големите и единствен присъстващ в британската военна история. А, той при Дойран ги е бил! Разбил ги е и след това е попитал правителството дали да превземе Солун? Те му казали – не, спри. Толкова. Огромен авторитет и фигура в българската история”.

За партнирането си с Юлиан Вергов в ролята на Иван Вазов, Любомир Петкашев е спокоен, но високо въодушевен. „С Юлиан всичко е добре, спокойно. Много добре се чувстваме, бих казал”.

За стойността на спектакъла мнението на актьора е силно вдъхновяващо и красноречиво: „Да ви кажа честно, представлението просълзява. Ние, които участваме, като играем и се гледаме от страни има много места, които ни просълзяват”.

С различен като изказ, но също толкова силен емоционален заряд, за постановката "Народът на Вазов" разказа и младият актьор Константин Еленков, влизащ в ролята на Кирил Христов.

„Според мен с тази пиеса Александър Секулов направи нещо невероятно за българската драматургия. Написа един епос, който е абсолютен документ за случките около и в живота на Иван Вазов. И въпреки това, въпреки документалната същност, той го представя по един изключително атрактивен начин. Публиката ще се забавлява. А и ще плаче също”, заяви Христов.

На снимката: Константин Еленков

Препоръчителният родителски контрол на афиша е заради информацията на военните хроникьори, присъстваща в спектакъла.

„И може би има родители, които да искат да предпазят децата си от това. За разлика от моите. Те държаха да чувам всичко такова, каквото е, за да знам в какъв свят живея и от какво съм част.”

Като най-млад участник в този епически спектакъл, Константин Еленков намира чар, предизвикателство и възхита. Партнира си с хора, които и днес спират дъха му.

„Като разбрах, че ще бъда в близко сценично партньорство с Валентин Ганев се сепнах. Та, аз не само съм се учил, ами и съм му се възхищавал. Как ще спорим, та дори и в роля?”, не спира вълнението си Константин Еленков.

Смело ли е превъплъщението на Юлиан Вергов в ролята на Иван Вазов, има ли притеснение как се играе той, може да видим на голямата сцена на Народния театър в дългоочакваната премиера на постановката "Народът на Вазов" на писателя, поет и драматург Александър Секулов. /БГНЕС