Любомир Талев: Да запазим къщата на Димитър Талев за българщината

Произведенията на Димитър Талев са източник на патриотизъм, а без патриотизъм младите поколения на една нация нямат бъдеще. Това заяви юристът д-р Любомир Талев, близък родственик на големия български писател от Вардарска Македония, по повод годишнината от неговото рождение, предаде репортер на БГНЕС.

Авторът на „Преспанската тетралогия“ е роден по нов стил на 13 септември 1898 г. в град Прилеп и днес се навършват 124 години от неговото рождение.

Любомир Талев призова за спасяването на дома на писателя в родния му град Прилеп, за което БГНЕС първи информира българската общественост.

„Въпросът за родната къща на Димитър Талев е изключително важен. Всички знаем, че тя е в окаяно състояние и се руши. Собствениците нямат възможности да я поддържат и са заявили желание българската държава да закупи тази къща. Призовавам българските институции и държава да направят всичко възможно, за да закупят къщата на Талев в Прилеп, да я възстановят и да я превърнат в музей и едновременно с това в български културен център, който да носи неговото име“, призова д-р Талев. Той подчерта, че дължим това както на потомците на писателя, така и на младите поколения в България и РСМ.

Любомир Талев, като кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС в София, се ангажира, една от неговите каузи да бъде спасяването на къщата на автора на „Преспанската тетралогия“ за българщината.

По повод на 124-годишнина от рождението на Димитър Талев пред неговия бюст, намиращ се в Борисовата градина, се събраха роднини на писателя, представители на големите българско родове от Македония – Дрангови, Шапкареви, както и наследници на Гоце Делчев.

На събитието присъстваха също така и много интелектуалци, представители на партията ГЕРБ-СДС, включително председателят на СДС Румен Христов, председателят на СОС Георги Георгиев и др.

Любомир Талев запозна присъстващите с важни дати от живота на писателя, неговата борба за българска Македония като член на ВМРО на Иван Ванче Михайлов, а също така трънливият му път след 9 септември 1944 г., когато е арестуван и изпратен от комунистите в концентрационен лагер. Писателят по чудо оцелява, но е с разклатено здраве и развива тежки болести, които скъсяват неговия живот. /БГНЕС