Любомир Талев: Полк. Борис Дрангов е най-яркото доказателство, че с РСМ имаме обща история

Граждани се събраха пред паметника на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия "Г. С. Раковски", за да отбележат 151 г. от рождението (по нов стил) на големия български патриот, военен и теоретик, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието е организирано от българските родове от Македония.

Юристът и доктор по конституционно право Любомир Талев, родственик на писателя Димитър Талев, каза пред БГНЕС, че трябва да запомним полк. Борис Дрангов като един изключително голям българин, като патриот до мозъка на костите си, защото през целия му живот водещ при него е бил именно патриотизмът. "Той е родом от Скопие, български офицер, който взима участие в Илинденско-Преображенското въстание и във войните за национално обединение – двете Балкански войни и Първата световна война, когато той загива геройски, ръководейки отбраната на кота 1050 в битката за река Черна", разказа той.

Любомир Талев посочи, че освен български военен герой, полк. Борис Дрангов е военен тактик и теоретик, водил школата за запасни офицери в Скопие по време на Първата световна война. "Автор е на редица статии, трудове и трактати за военна подготовка и военна тактика, като във всички тях патриотизмът е водещ", отбеляза той и добави, че един от трудовете на полк. Борис Дрангов е "Юнаци, изпълнете клетвата!".

Талев е категоричен, че трябва да помним полк. Борис Дрангов, защото той е един изключителен пример за патриотизъм. За това говорят и последелните думи на военния герой: "Колко много исках още да служа на България..."

"Това е един пример за героизъм и родолюбие, от какъвто имаме особено голяма нужда и днес", заяви юристът и обясни, че полк. Борис Дрангов е фигура, която може да ни обединява с нашите събратя от другата страна на границата – в Р Северна Македония.

"Той е родом от Скопие и в същото време е български патриот. Той е най-яркото доказателство, че с народа да РСМ сме имали не просто споделена, а обща история до 1944 г.", каза още Любомир Талев и съобщи, че освен в София, македонски българи ще поднесат цветя на гроба на полк. Борис Дрангов в Скопие.

Маестро Христо Христов, родственик на Гоце Делчев, също отдаде почит пред полк. Борис Дрангов. Пред БГНЕС той обясни, че трябва да помним и да вземем пример от подвига на полк. Дрангов, защото това, което той е направил, се нарича храброст, смелост. "Аз не познавам чак толкова много храбри и смели хора. Той е един такъв пример, човек, който знае, че идеята е повече от живота, повече от това, за което трепери всяко живо биологично същество. Идеята, каузата, татковината – ето, затова съм тук, заради него, заради тази идея, да съм малко по-близко до тези хора, за които идеята, тази великата идея, е близко на сърцето", заяви маестро Христов.

Милена Борисова отбеляза, че полк. Борис Дрангов е бил преподавател по военно дело и е имал школа в Скопие. "Участвал е във войните за национално обединение и е дал сърцето и живота си за идеята за единна България", припомни тя и призова да взимаме пример от такива велики българи./БГНЕС