Любомир Талев: Служебното правителство съсипа плана за ваксинации

Задължителното машинно гласуване бе въведено преждевременно. Съществува заплаха за законодателния процес. Провалът на служебния кабинет с ваксинациите е много тежък.

Това заяви пред БГНЕС юристът и доктор по конституционно право Любомир Талев.

,,Има заплаха за качеството на законодателния процес. Така наречените ,,партии на протеста’’ дойдоха със заявката да се спре законодателството на килограм, законодателството без оценка на въздействието. Това, което видяхме, особено в 45-тото Народно събрание, беше един потоп от законопроекти, които или нямаха оценки на въздействието или имаха изключително формален ефект на въздействието по страница и половина. Очевидно това говори, че не са изследвани вредите и ползите от даденият законопроект. Движим се основно по плоскостта на политическата целесъобразност’’,каза Талев.

Той изрази опасения относно машинното гласуване.

,,Прибързано се въведе задължителното машинно гласуване. Видяхме какви възможности за манипулации има. Видяхме как започна изборният ден юли месец с колко блокирани секции, докато Централната избирателна комисия все още пиеше кафе’’, иронично заяви юристът.

За него, за да има Народно събрание, е важно да се състави и поддържа правителство, подкрепено от политическите сили, както и адекватно изработване и приемане на закони.

,,Като кандидат за народен представител ще работя за това да бъдат калкулирани вредите и ползите от всеки закон’’, допълни още той.

Коментирайки настоящата кризисна ситуация в страната, Любомир Талев заяви: ,,Трябва да се ускори ваксинацията. Служебното правителство съсипа плана за ваксинация. Другите държави разхлабват мерките, тук само малко над 20% са ваксинирани. Това е много тежък провал.’’

Той е категоричен, че кабинетът ,,Борисов 3’’ бяха осигурили достатъчно ваксини за всички и тогава е имало по-голям процент желаещи да се ваксинират.

,,Тази криза ще се отрази на изборите. Виждаме спад на партиите на протеста. Новият политически проект, лансиран от президентството, не успява да набере нужната подкрепа. Кризите – здравна, енергийна и висока инфлация – тепърва ще се усетят през зимните месеци. Ако се състави някакво правителство, в което спечели служебният кабинет ще се очакват протести’’, заключи Любомир Талев. /БГНЕС