Любомир Цанков: Античното облекло се изработва от коприна, лен и вълнен плат

Днес ще представим лекция, посветена на античното облекло – ранно и късно антично. Дрехите се изработват основно от три типа материали – коприна, лен и вълнен плат, който е най-широкоразпространеният. Спецификата и разликата между ранна античност и късна античност в облеклото е по-сложната изработка на дрехи, начинът на визия и навлизането на чужди влияния.


Това заяви пред БГНЕС Любомир Цанков, член на Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae".


С него разговаряме по повод лекцията, която се провежда в Археологическа експозиция „Антична Сердика“ в столицата, свързана с различните подходи в пресъздаването на облекло, кой се занимава с това и какво е мястото им в съвремието, в рамките на Европейската нощ на учените.


Неговото облекло представлява дрехи на цивилен римски жител, с по-затворени обувки, които отразяват варварското влияние. „Панталони, които дотогава няма. Шапка, която е отново от източната традиция, но получава името панонска – може да бъде видяна на една известна статуя на т.нар. тетрарси във Венеция. Тя е доста специфична за периода, носена от всички типове социални касти от мъжки пол“, обясни Цанков.

Той посочи, че широко навлиза и орнаментацията по дрехите, като самото изработване става чрез бродиране или директно чрез тъкане на стан. „Ние работим чрез три основни начина – иконография, писмени източници и археологически находки основно, ако има. За наш късмет в повечето случаи има запазени“, каза още Цанков и посочи, че има в Сирия, в Египет, където има много запазени поради сухия топъл климат.

По време на лекцията любителите на античния период ще имат възможността да видят основните типове дрехи – мъжки, женски, както и църковни, защото вече през късната античност се появява християнството, което първоначално се преследва, а след това става официална религия на Римската империя. „Ще видите и добре познатата тога, начина на обличане и още много неща“, добави Цанко.

Гл. ас. д-р Илиана Борисова-Коцакова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е лекторът, който ще обърне внимание на теоретичната част, докато от Сдружението за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ ще водят практическата. „В рамките на тази презентация ще се опитаме да покажем основните етапи, през които преминава изработването на облеклата. Разбира се, с участието на колегите, които ще представят реални облекла и се надяваме да покажем връзката между науката и това как тя се пресъздава в съвремието на тези исторически изследвания, с които ние се занимаваме“, каза тя пред БГНЕС.

Илюстративен и демонстративен пример ще бъде от късната античност – един не толкова популярен, но безспорно интересен исторически период, оставил богато наследство и по нашите земи. /БГНЕС