Любопитни факти за донатите

Кой знае, че любимата закуска на Хоумър Симпсън съществува от поне два века? На 4 юни някои американци даже празнуват съществуването на тази тестена пържена вкусотия. Нека да разгледаме произхода на тази проста закуска, която е издържала проверката на времето.

Поничките придобиват характерния си вкус благодарение на процеса на дълбоко пържене на тестото в масло. Смята се, че конкретната версия на поничката, наречена донат, която е толкова популярна по света, идва от холандската общност, която се заселила в Ню Йорк, наричан тогава сполучливо "Ню Амстердам".

Частта с "тестото" /“dough”/ е логична, но какво да кажем за ядката /nut/? Ядка е дума, която се използва за "малък заоблен сладкиш", което е логично, като се има предвид, че ядките обикновено са с кръгла или овална форма.

В началото на 20-ти век нюйоркска фирма за производство на понички иска да съкрати думата, за да я направи по-лесна за произнасяне от чужденците, и така се появява думата "donut".

Защо е дупката в средата?

През 18 век първоначалната версия на холандския сладкиш невинаги се изпичала. Твърди се, че разочарован тийнейджър открил решението, като пробил дупка в центъра на поничката, която обикновено не е достатъчно изпечена, преди да я изпържи. След това той научил майка си на своята техника и скоро подобрената рецепта се разпространила, завладявайки пазара./БГНЕС