Любов, съперничества и футбол в първата автобиография на папа Франциск

От "заслепяването" от красиво момиче до годините на диктатурата в Аржентина, папа Франциск прави преглед на дългия си живот в първата си автобиография.

В "Животът: Моята история в историята", която ще бъде публикувана следващата седмица, 87-годишният Франциск разказва истории, шегува се и същевременно споделя лични анекдоти, които са го засегнали дълбоко, предаде АФП.

Католическата църква едва не се размина с първия си южноамерикански папа, след като младият Хорхе Берголио е покорен от момиче.

Първата му приятелка, която работела в киното, не спряла Берголио да се запише в семинария.

Но стажант-свещеникът бил на сватбата на чичо си, когато бил "заслепен" от момиче, "толкова красиво и интелигентно, че ми завъртя главата", разказва Франциск пред италианския журналист Фабио Марчезе Рагона, който провежда интервютата за книгата, предаде АФП.

"В продължение на цяла седмица имах в главата си нейния образ и ми беше трудно да се моля! После за щастие това премина и аз посветих душата и тялото си на моето призвание", каза той.

Франциск разказва и за друга голяма любов: футбола.

Цяла глава е посветена на пламенния нападател Диего Марадона, чийто прословут гол с "Божията ръка" срещу Англия помогна на Аржентина да спечели Световната купа през 1986 г.

"Когато го приех във Ватикана преди няколко години, го попитах шеговито: "И така, коя е виновната ръка?", разказва понтификът.

Още от първите дни на своето папство Франциск призова Църквата да стане по-приветливо място, включително за "традиционните грешници", позиция, която разбуни твърдите консерватори в многовековната институция.

Три месеца след като предизвика скандал, разрешавайки благославянето на хомосексуални двойки, папата отхвърля обвиненията, че "унищожава папството", и подчерта, че е глух за най-лошите обиди.

"Ако трябваше да следвам всичко, което хората казват за мен, щеше да ми се наложи да се консултирам с психолог веднъж седмично!", шегува се той.

Франциск засяга и предизвикателствата на управлението от Ватикана, който описва като "една от последните абсолютни монархии в Европа", където често се срещат "придворни начини на мислене и маневри, но тези тактики трябва да бъдат изоставени и преодолени веднъж завинаги".

И няма смисъл най-острите му критици да се надяват, че Франциск ще последва примера на предшественика си Бенедикт XVI и да се оттегли. Въпреки все по-лошото си здравословно състояние Франциск настоява, че няма "сериозна причина" да се оттегли.

Оставката е "далечна хипотеза", която би била оправдана само в случай на "сериозно физическо препятствие", каза той.

Няма и признаци, че ще забави темпото: въпреки че през 2023 г. претърпя операция на корема и през последните месеци страдаше от многократни случаи на бронхит, графикът на Франциск е натоварен, а в края на лятото е предвидено дълго пътуване до Азия.

Марчезе Рагона заяви пред АФП, че интервютата, които засягат ключови моменти от историята - от Студената война до терористичните атаки от 11 септември, са позволили на Франциск да изясни някои неща.

"Някои хора са казвали неща, които не са верни, така че беше удоволствие да чуя историята му, разказана с неговия глас", обясни Рагона.

"Бях невинен"

Франциск разказа за ролята си на ръководител на йезуитския орден в Аржентина от 1973 до 1979 г., по време на бруталната военна диктатура в страната.

При избирането му за папа през март 2013 г. той беше обвинен, че не е направил достатъчно, за да помогне на двама йезуитски мисионери, които са били затворени, измъчвани и освободени по време на неговото ръководство - твърдения, които той отхвърли.

"Обвиненията срещу мен продължиха до неотдавна - отмъщение на някои левичари, които знаеха, че съм се противопоставял на тези жестокости", заяви бившият архиепископ на Буенос Айрес.

"Впоследствие някои хора ми казаха, че тогавашното аржентинско правителство е опитало всичко, за да сложи примка на врата ми, но не е намерило доказателства: очевидно съм невинен", добави той.

Маркес Рагона заяви, че Франциск "никога преди не е давал такива подробности за този период", но мемоарите имат по-широка цел.

Папата иска книгата да бъде "полезна по-специално за младите хора, за да могат да се възползват от разказите на един възрастен човек", посочи журналистът.

Мемоарите ще бъдат публикувани на италиански, английски, немски и френски през следващата седмица. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания