Люпчо Куртелов: Гоце Делчев сам е определил своята националност

Не е лесно да си историк в Македония. Необходимо е да имаш афинитет към литературата с тясна специалност научна фантастика. А нашият Тодор (Чепреганов - бел.ред.), за съжаление, и тук не го бива. От човек, който е прекарал целия си живот на държавна хранилка, се очаква все пак малко по-високо ниво на въображението. В противен случай тезите му будят разочарование.

„Гоце Делчев се е борел за македонска държава и затова е македонец”!!!

Тодоре, чувал ли си за Байрон? Борил се е за свободна Гърция (там и умира), но дали е грък? Не, англичанин е. Лафайет се е борил за независима Америка, а е французин. Тадеуш Косцюшко също – но е поляк.

Ето и някои примери от нашето по близко обкръжение:

Тома Давидов – български офицер от Ловеч, който напуска армията и се бори за свободата на Македония. Загива през 1903 г. в село Оздолени, Охридско.

Парашкев Цветков - преподавател по музика в Плевен, идеалист. Идва в Македония, Загива през 1903 г. в село Могила, Битолско. Марко Лерински и ... много други.

Гоце Делчев и неговите съратници от ВМРО си поставят за цел борба за автономна Македония поради единствената причина, че Великите сили не позволиха формиране на българска държава в нейните етнически граници, тъй като смятаха, че тя би била пречка за осъществяването на техните интереси на Балканите.

Ако днес попитате Додик и сърбите от Република Сърбска, те за 5 минути биха се присъединили към Сърбия. Но разрешава ли им се? Не!

Гърците от Кипър опитаха през 1973 г. се да се обединят с „майка” Гърция. Успяха ли? Виждаме и днес какви са проблемите в Кипър. Приблизително такава е и аналогията на борбата за автономна Македония в началото на ХХ век.

И не е честно ние да казваме какъв е бил Гоце Делчев. Той сам си го е казал: „...Какво да правим когато сме българи и всички страдаме от една обща болест...” Писмо, написано от Гоце до войводата Никола Малешевски на 5 Януари 1899 г.

P.S. Дядото на Тодор Чепреганов е бил член на „Удруженье против бугарских бандита” (Сдружение срещу българските бандити – бел. ред.) в Източна Македония. А българските „бандити” са били дейци на ВМРО начело с Тодор Александров. /БГНЕС

---------

Люпчо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти”

Скопие / РС Македония