Ливърпул и Аякс са 1/8-финалисти в Шампионската лига

Ливърпул се класира за осминафиналите в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като победи гостуващия Атлетико Мадрид с 2:0 в мач от група В на надпреварата.

По този начин отборът на Юрген Клоп се утвърди на челната позиция в групата с 12 точки. Мърсисайдци решиха изхода на мача още в първото полувреме с голове на Диего Жота /13 минута/ и Садио Мане /21 минута/.

Мохамед Салах (ц) не успя да се разпише срещу Атлетико.

Ситуацията за Атлетико стана още по-трудна, след като в 36-та минута гостите останаха с 10 души след червен картон на Фелипе. Няколко минути след това вратарят на Атлетико Ян Облак спаси отбора си от трето попадение след страхотно двойно спасяване. Той успя последователно да спаси удари на Салах и Жота.

Втората част започна вихрено за Ливърпул, като техен гол бе отменен заради засада след намесата на VAR. Въпреки намаления състав, футболистите на Атлетико стигнаха до гол в 57-ата минута, който също бе отменен заради засада след справка с VAR. В другата среща от групата Милан и Порто приключиха при равенство 1:1 на „Сан Сиро“.

Към „червените“ в елиминациите се присъедини и съставът на Аякс. Амстердамци обърнаха Борусия Дортмунд с 3:1 като гост в среща от група С.

Борусия остана в намален състав в 29-та минута след директен червен картон за Матс Хумелс, но въпреки това поведе чрез Марко Ройс от дузпа в 37-та. След почивката обаче нидерландският гранд стигна до обрата след три безответни попадения, реализирани от Душан Тадич, Себастиан Алер и Деви Клаасен. В другия двубой от групата Спортинг надви убедително Бешикташ с 4:0 у дома.

Клаасен (ц) вкара третия гол за Аякс срещу Дортмунд.

Аякс, подобно на Ливърпул, е с пълен актив от 12 точки и не може да изпадне от една от първите две позиции в група С. Амстердамци и мърсисайдци се присъединиха към вече класиралите се за елиминационната фаза в турнира Байерн Мюнхен и Ювентус.

Останалите резултати:

Група А:

Манчестър Сити – Брюж 4:1

РБ Лайпциг – Пари Сен Жермен 2:2

Класиране: Манчестър Сити (9), Пари Сен Жермен (8), Брюж (4), РБ Лайпциг (1).

Група D:

Реал Мадрид – Шахтьор Донецк 2:1

Шериф – Интер 1:3

Класиране: Реал Мадрид (9), Интер (7), Шериф (6), Шахтьор Донецк (1). /БГНЕС