Ливърпул и Манчестър Сити излизат в спор за трофея Къмюнити Шийлд

Ливърпул и Манчестър Сити ще определят новия носител на трофея Къмюнити Шийлд. Двубоят на „Кинг Пауър Стейдиъм“ в Лестър е днес, 30 юли, от 19:00 часа българско време и по традиция противопоставя носителя на ФА Къп – Ливърпул, и шампиона на Висшата лига – Манчестър Сити, в сблъсък, който ще даде своеобразно начало на новия сезон в Англия.

„Червените“ останаха на точка от „гражданите“ през изминалата кампания и са готови да вземат поне частичен реванш в утрешния мач, а след това и да оставят съперника зад себе си в битката за титлата. Мърсисайдци бяха близо до исторически куадрупъл миналия сезон, но останаха с трофеите от домашните купи – ФА Къп и Купата на Лигата, оставайки втори във вътрешното първенство и губейки финала в Шампионската лига от Реал Мадрид.

Юрген Клоп (л) и Пеп Гуардиола (д).

Мениджърът на тима Юрген Клоп обаче заяви на пресконференцията си, че му е отнело ден, за да забрави за горчивия вкус от пропуснатия шанс за футболно безсмъртие. „Отне ми един ден и след това беше парадът в Ливърпул и бях окей с всичко. Знаехме, очевидно, че бяхме близо. Когато нямаш късмет в някои моменти, се случват такива неща. Това е спортът и ние приемаме правилата. Една точка повече е достатъчна след 38 кръга, и един гол повече е достатъчен във футболен мач. Приемаме и това, така че не ми отне дълго време. Какво беше моето заключение за миналия сезон? Не мисля, че има много смисъл да разсъждавам по този начин. Играхме на невероятно високо ниво, бяхме постоянни, играхме добър футбол – не винаги, но много често. Борихме се усилено. Това са всички неща, които трябва да направим отново“, каза германецът. Ливърпул загуби Садио Мане през това лято, който отиде в Байерн Мюнхен, но взе за негов заместник Дарвин Нунес от Бенфика, както и талантливия Фабио Карвальо.

Неговият колега Пеп Гуардиола е готов отборът му да започне по начина, по който завърши миналия сезон – с трофей. Испанецът и компания също не останаха по-назад от големия си съперник през последните няколко сезона на трансферния прозорец, като Ерлинг Холанд и Калвин Филипс се открояват сред новите покупки на шампионите. Аймерик Лапорт обаче няма да започне сезона след операция на коляното. „Лапорт е контузен. Той претърпя операция на коляното след края на миналия сезон, играейки последните 2-3 мача с контузия. Той направи невероятно усилие. До тук той се справя много добре, но трябва да бъдем внимателни, когато става въпрос за коляно. Мисля, че ще пропусне целия август, септември ще се завърне при нас“, сподели мениджърът на Сити, който не изключи възможността за привличането на ляв бек след напускането на Олександър Зинченко – интерес има към крайния бранител на Брайтън Марк Кукурея.

Ливърпул стартира новия сезон във Висшата лига с гостуване на новака Фулъм в събота, 6 август, от 14:30 часа българско време, докато Сити гостуват на Уест Хем ден по-късно от 18:30 часа б.в. /БГНЕС