Ливърпул и Реал Мадрид в спор за европейската корона

Отборите на Ливърпул и Реал Мадрид ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига тази вечер от 22:00 часа българско време. Решаващият мач за най-ценния европейски клубен трофей ще се играе на "Стад дьо Франс" в Париж и ще бъде предаван пряко по bTV Action и MaxSport3.

Феновете в Париж се готвят за голямо шоу

Във френската столица ще се срещнат два от най-великите европейски клуба, като мадридчани са рекордьори по титли в надпреварата с 13, докато Ливърпул е на третата позиция с 6 успеха в КЕШ и Шампионската лига и ще се опита да се изравни с втория в класацията Милан, който седем пъти е бил шампион на Европа. Това ще бъде трети финал между двата гранда, като през 1981-ва година Ливърпул печели с 1:0 именно в Париж, а през 2018 Реал надви своя опонент с 3:1 в Киев. "Червени" и "бели" са се срещали още шест пъти в Шампионската лига, като в тези мачове Реал има три победи, две загуби и едно равенство.

Двата тима имаха коренно различен път до финала на турнира, като Реал показа невероятен характер и класа, за да преодолее три тежки съперника. На осминафиналите тимът на Карло Анчелоти се изправи срещу ПСЖ, като загуби първата среща в Париж с 0:1 и изоставаше с един гол в реванша на "Сантяго Бернабеу" до 60-та минута, преди ветеранът Карим Бензема да наниже хеттрик за 15 минути и да класира своите напред. На четвъртфиналите Реал победи Челси с 3:1 в Лондон, но изненадващо се оказа с три гола пасив в ответния мач в Мадрид и имаше нужда от гол на Родриго в 80-та минута, за да вкара мача в продължения, след което отново вездесъщият Бензема вкара решаващия гол. Полуфиналите бяха черешката на тортата за Кралския клуб - загуба с 3:4 срещу Манчестър Сити на "Етихад" и пасив от 0:1 в реванша до 90-та минута. Тогава Родриго вкара два гола за две минути, за да се стигне до продължения, в които за пореден път 35-годишният Бензема, спряган за фаворит за Златната топка, отбеляза победния гол.

Пътят на Ливърпул до финала бе далеч по-спокоен, като на осминафиналите бе победен италианския шампион Интер с общ резултат 2:1, след което "червените" се справиха с Бенфика с 6:4 и Виляреал с 5:2 в следващите два кръга, за да достигнат трети финал в рамките на пет години.

Карло Анчелоти

По този начин треньорите на двата тима записаха впечатляващи постижения. Юрген Клоп се превърна в едва четвъртия треньор с четири финала в КЕШ/Шампионската лига, изравнявайки постижението на сър Алекс Фъргюсън, Джовани Трапатони и Мигел Муньос, докато Карло Анчелоти стана първият в историята, достигнал пет финала в турнира. В събота италианецът ще се опита и да стане първият, спечелил четири пъти трофея като наставник.

Ливърпул има известни кадрови проблеми преди финала, като добрата новина е, че голмайсторът на тима Мохамед Салах вече е напълно здрав и ще може да започне от първата минута. Очаква се централният защитник Върджил Ван Дайк също да бъде сред титулярите, след като пропусна последния мач от Висшата лига срещу Уулвърхемптън с проблем в коляното, но все още не е ясно дали централният халф Фабиньо, който не е играл от 10 май, ще може да вземе участие, въпреки че бразилецът поднови тренировки в сряда. Още един човек от тази зона на терена е под въпрос - Тиаго Алкантара, който напусна принудително терена срещу "вълците" в неделя, но Клоп бе оптимист за неговото участие срещу Реал. Резервният нападател Дивок Ориги със сигурност няма да играе на "Стад дьо Франс".

Ситуацията е далеч по-добра за Анчелоти, който обяви пълна група от 26 футболисти, включително Еден Азар и Гарет Бейл, макар че тяхното участие остава под въпрос. Всички основни играчи, които изнесоха елиминациите в турнира за Кралския клуб, са на линия.

Това може да е последният мач на Мане с екипа на Ливърпул

"Те са отбор от световна класа, който знае как да печели мачове", заяви Юрген Клоп на пресконференцията преди двубоя. "Ядрото на тима, особено в центъра на терена, е същото, срещу което играхме през 2018. Имат доста промени в защита и вече нямат Кристиано отпред, но Бензема е там, младите бразилци са там, това е отбор от топ класа. Искаме този път нещата да се получат срещу Реал, но не може основната ни мисъл да е за отмъщение. Ние трябва да играем по нашия си начин и точно това ще опитаме да направим", допълни треньорът на мърсисайдци.

"Изправял съм се много пъти срещу Ливърпул в кариерата си", сподели Анчелоти. "През 1984 Милан игра финал в Шампионската лига срещу тях, но аз бях контузен. След това имахме двата финала през 2005 и 2007. Разбира се, аз бях начело и на Евертън. Те имат страхотен състав, трудно е да се играе срещу тях. Играят на много високо ниво, много физически, но за нас ще е удоволствие да се изправим срещу тях. Те са един от най-добрите отбори, а Клоп е страхотен треньор", каза още опитният специалист.

Според букмейкърите Ливърпул влиза като фаворит за двубоя, като коефициентът за успех на "червените" в редовното време е 2.00, докато победата за Реал в 90 минути се котира на 3.50.

Главен съдия на финала ще бъде французинът Клеман Тюрпен, с асистенти Никола Дано и Сирил Грингор. За ВАР ще отговарят двама французи - Уили Делжо и Жером Брисар (главен), както и двама италианци - Масимилиано Ирати и Филипо Мели.

Очаквани състави на двата тима:

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Матип, Ван Дайк, Алекзандър-Арнолд, Хендерсън, Кейта, Тиаго, Салах, Диас, Мане;

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Милитао, Алаба, Карвахал, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Винисиус, Бензема. /БГНЕС