Ливърпул надви Юнайтед и запази шансове за топ 4

Ливърпул надигра Манчестър Юнайтед като гост с 4:2 в среща от английската Висша лига.

Салах реализира четвъртия гол за мърсисайдци и негов 21-и от началото на сезона в Премиършип.

Двубоят на „Олд Трафорд“ трябваше да се проведе на 2 май, но бе отложен заради протести от феновете на „червените дяволи“, които продължиха и в часовете преди сблъсъка. Те обаче не попречиха този път на провеждането на срещата, въпреки че имаше спрян черен автобус на Ливърпул на магистралата на път за Манчестър. Оказа се, че мърсисайдци са предвидили подобно препятствие и пристигнали с други два червени автобуса. На терена, домакините стартираха по мечтан начин след попадението на Бруно Фернандеш, чийто изстрел с външен фалц бе избит от Натаниъл Филипс в мрежата на безпомощния Алисон.

Възпитаниците на Юрген Клоп имаха претенции за дузпа на Ерик Баи срещу Филипс след около половин час игра, като главният съдия Антъни Тейлър първоначално посочи бялата точка, но след преразглеждане от ВАР и след това от рефера на страничния монитор, най-тежкото наказание във футбола бе отменено заради първоначалната игра с топката на централния бранител на Юнайтед. Малко след това обаче Филипс се реваншира за първия гол и подаде към Диого Жота, който елегантно с пета преодоля Дийн Хендерсън. В добавеното време на първата част Роберто Фирмино засече с глава центриране на Трент Алекзандър-Арнолд и оформи пълния обрат.

Още в самото начало на второто полувреме, страхотна преса при изнасянето на топката доведе до грешка на „червените дяволи“ и второ попадение на Фирмино, който се възползва от неубедителна намеса на Хендерсън при силен шут на Алекзандър-Арнолд. Жота можеше да сложи точка на спора, но уцели гредата след около час игра. Юнайтед се възродиха след влизането на Мейсън Грийнууд, който се разписа в предните два мача, и намалиха чрез Маркъс Рашфорд, който получи пас в коридор от Единсон Кавани. Именно Грийнууд можеше да възстанови паритета, но след едно разбъркване в наказателното поле, ударът му бе изчистен от голлинията от Филипс. Домакините натиснаха в търсене на изравнителен гол, но бяха наказани отново в добавеното време от Мохамед Салах, който получи извеждащ пас от резервата Къртис Джоунс и преодоля Хендерсън за крайното 4:2. Рашфорд впоследствие можеше отново да намали, но този път пропусна от идентична ситуация с гола си по-рано.

Така, Ливърпул взе ценни три точки в битката за топ 4 и събра актив от точно 60 при 35 изиграни двубоя. Съставът е на четири пункта от четвъртия Челси, който е с мач повече. Юнайтед са втори със 70 след втората си поредна домакинска загуба. В следващите си мачове мърсисайдци гостуват на изпадналия Уест Бромич, а „червените дяволи“ са домакини на Фулъм.

Юнайтед допуснаха втора поредна загуба на "Олд Трафорд".

По-рано, Астън Вила и Евертън завършиха при нулево равенство на „Вила Парк“. „Карамелите“ са осми с 56 точки, а бирмингамци на 11-та позиция с 49 пункта. /БГНЕС