Ливърпул не успя да сломи 10 от Челси на „Анфийлд“

Ливърпул и Челси завършиха наравно 1:1 в голямото дерби от третия кръг на английската Висша лига, играно на стадион „Анфийлд“.

Върджил Ван Дайк (л) и Ромелу Лукаку (д).

Домакините стартираха по-активно и Джордан Хендерсън имаше добра възможност след дълго подаване на Трент Алекзандър-Арнолд, но стреля неточно с левия крак. Гостите поведоха при първата си по-сериозна ситуация след статично положение. Кай Хаверц се измъкна от опеката на Анди Робъртсън и с хубав изстрел с глава, придавайки и парабола на топката, изненада Алисон и компания за 1:0. „Сините“ закономерно придобиха самочувствие и изглеждаха много опасни, предимно на контраатака, като Мейсън Маунт пропусна да отбележи втори гол, докато мърсисайдци се затрудняваха с това да намират празни пространства в противниковото наказателно поле.

Стигна се до добавеното време на първата част, в което нещата се обърнаха в полза на възпитаниците на Юрген Клоп. Страхотно разбъркване в непосредствена близост до вратата на Едуар Менди доведе до удар на Садио Мане, който бе избит от Рийс Джеймс. Преди това обаче топката срещна ръката на бранителя, който по-рано асистира за гола на Челси, и след консултация със Системата за видеоповторение (ВАР), главният съдия Антъни Тейлър посочи бялата точка и изгони английския национал. След няколко минути протести, зад топката застана Мохамед Салах, който вкара третия си гол от началото на кампанията и 99-и във Висшата лига. За него това бе и 14-о поредно точно изпълнение от бялата точка.

След паузата Ливърпул очаквано стартира с натиск и Менди трябваше да спасява вратата си при далечни удари на Върджил Ван Дайк, Фабиньо и Робъртсън. Челси не се защитаваше глухо и имаше изненадваща възможност да си върне аванса, но ударът на Ромелу Лукаку бе решително париран от Жоел Матип. Играчите на Клоп продължиха да натискат, но не намираха пролуки в отлично подредената отбрана на Томас Тухел и неговите футболисти. Лондончани отново имаха възможност да вкарат чрез резервата Матео Ковачич, но Алисон изби. От другата страна, Салах имаше добър шанс да вкара, но стреля много слабо и право в Менди.

В крайна сметка, Ливърпул не успя да пречупи Челси и двата отбора, които до момента нямаха загуба и допуснат гол, поделиха точките. В подреждането „сините“ са втори, а „червените“ трети, с еднакви голови разлики и точки. В следващия кръг Челси приема Астън Вила, а Ливърпул е гост на Лийдс. /БГНЕС