Ливърпул се развихри и отнесе Лийдс на "Елънд Роуд"

Ливърпул изигра един от най-добрите си мачове през сезона и разби с 6:1 Лийдс на "Елънд Роуд" в последния мач от кръга на Висшата лига. "Червените" на Юрген Клоп изглеждаха разгневени от серията си без победа в шампионата и доближиха своя съперник към зоната на изпадащите с перфектно представяне. Преди този мач мърсисайдци бяха в серия от четири издънки в шампионата, включващи загуби от Борнемут и Манчестър Сити, както и равенства с Челси и Арсенал.

През първата част два бързи гола дадоха солидна преднина на Ливърпул. Първо Коди Гакпо завърши отлична атака и засече на празна врата центриране на Александър-Арнолд. Малко по-късно Мохамед Салах получи пространство и стреля в близкия ъгъл за 2:0.

Лийдс за малко се върна в мача в началото на втората част чрез Луис Синистера, но това само ядоса мърсисайдци. Жота вкара за 3:1 след извеждащо подаване на Къртис Джоунс. В 64-ата минута Салах се разписа за втори път, като този път получи от Гакпо. Защитата на Лийдс играеше потресаващо в тези минути.

Петият гол за гостите падна в 73-ата минута и негов автор отново бе Жота. Португалецът получи центриране от Джордан Хендерсън и отбеляза с удар от границата на наказателното поле. Крайното 6:1 оформи уругваецът Дарвин Нунес в последните минути след втора асистенция на Александър-Арнолд.

За Лийдс това е най-тежката домакинска загуба в цялата история на клуба. Тимът е 16-и и продължава борбата си за оцеляване, като се задържа на 2 т. над опасната зона.

Отборът на Клоп е на осмо място в класирането с 47 т. и все още има шансове за класиране в евротурнирите, но топ 4 остава на 9 пункта разстояние. /БГНЕС