Ливърпул се върна от 0:2, за да удари по шампионските амбиции на Арсенал

Ливърпул и Арсенал завършиха 2:2 във фантастично зрелище на "Анфийлд", което мина през обрати и късна драма в 30-ия кръг на Висшата лига. "Артилеристите", преследващи първа титла от 2004 година, водеха в резултата с 2:0, но изпуснаха аванса си, като могат да се чувстват късметлии, че не се стигна до обрат.

Така Арсенал изгуби точки в битката за титлата и вече е със 73, на шест пред Манчестър Сити, който е с изигран мач по-малко. Ливърпул е осми с 44.

Дербито на „Анфийлд“ започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от трагедията на „Хилзбъроу“. Още не бяха изтекли и 60 секунди от първия съдийски сигнал, когато „артилеристите“ създадоха голова възможност пред вратата на Алисон. Мартинели проби отляво, но Робъртсън спря опита му за удар от малък ъгъл. След това защитата блокира удар и на Джака.

Арсенал откри резултата в 8-ата минута. Букайо Сака комбинира с Йодегор, след което се получи рикошет в крака на Ван Дайк. Така топката попадна у Мартинели, който премина през Робърстсън, за да матира Алисон – 0:1.

В 20-ата минута Ливърпул създаде най-чистото си положение до момента. Робъртсън получи в пеналта, но би покрай гредата. В 28-ата Арсенал удвои. Мартинели отново изигра ключова роля. Той проби на скорост, след което центрира в пеналта, където Габриел Жезус с глава прати топката в левия ъгъл на Алисон – 0:2.

Салах не успя да се възползва от изгодна ситуация. Хендерсън го изведе зад защитата на „топчиите“, но той стреля слабо. Именно египтянинът обаче върна домакините в мача с попадението си в 42-ата минута. Къртис Джоунс намери с пета Жота в пеналта. Той центрира остро около точката за дузпа, където Хендерсън отклони към далечната греда, където Салах от няколко метра засече в мрежата – 1:2.

Ливърпул натиска здраво след почивката. В 52-ата минута усилията на домакините доведоха до дузпа в тяхна полза. След центриране от корнер , последва разбъркване пеналта, а Холдинг събори Жота и съдията Пол Тиърни посочи бялата точка. Салах се нагърби с отговорността, но шутира покрай дясната греда на Рамсдейл. Така той пропусна дузпа за втори път през сезона.

В 81-ата минута резервата Дарвин Нунес направи поредния си голям пропуск през сезона. Салах изведе чудесно с едно докосване уругваецът зад защитата на Арсенал, а нападателят влезе в наказателното поле сам срещу Рамсдейл и опита да стреля покрай него в далечния ъгъл, но би право в него. В 87-ата друга резерва Фирмино изравни за 2:2, реализирайки 11-ия си гол срещу Арсенал. Арнолд премина през Зинченко, след което центрира в пеналта, където бразилецът надскочи Уайт и с глава матира Раймсдейл – 2:2.

В продължението на срещата Ливърпул продължи да атакува и последователно удари на Александър-Арнолд и Салах прелетяха над вратата. В 95-ата минута Рамсдейл направи още едно изумително спасяване след шут на египтянина. Малко след това английският страж отрази по невероятен начин и удар на Конате. /БГНЕС