Ливърпул срази Манчестър Сити и спечели Къмюнити Шийлд

Ливърпул надви Манчестър Сити с 3:1 в двубоя за трофея Къмюнити Шийлд, с който по традиция се дава старт на сезона в Англия. Носителят на ФА триумфира срещу шампиона на Висшата лига и ще влезе с допълнително самочувствие за първите мачове от новата кампания в Премиършип.

На „Кинг Пауър Стейдиъм“ в Лестър „червените“ започнаха по-активно срещата и направиха няколко опасни атаки отдясно, където оперираха Мохамед Салах и Трент Алекзандър-Арнолд. Именно десният бек на мърсисайдци даде преднина на Юрген Клоп и компания в 21-та минута, когато опит за центриране се отклони от главата на Нейтън Аке и влетя в мрежата на безпомощния Едерсон. „Гражданите“ се поокопитиха след силното начало на съперника и на свой ред създадоха опасности пред вратата на Адриан, като пропуски направиха Кевин Де Бройне и новото попълнение на тима Ерлинг Холанд.

С това изпълнение Дарвин Нунес (л) подпечата успеха на Ливърпул.

След почивката Рияд Марез имаше добра възможност да възстанови паритета, но ударът му бе анемичен и не затрудни Адриан. Сити се добраха до равенството в 70-та минута, когато резервата Фил Фодън изскочи зад отбраната и засече подаване на Де Бройне. Адриан се справи, но след това бе неубедителен при опита си да овладее топката, тя бе отнета от Фодън, а друга от смените на манчестърци – Хулиан Алварес, изравни резултата. Попадението бе разгледано от Системата за видеоповторение (ВАР) за засада на Фодън и нарушение на английския национал впоследствие, но технологията не отчете нещо нередовно и така голът бе зачетен.

Седем минути преди края на редовното време Ливърпул отново поведе след точната интервенция на Салах от дузпа. Наказателният удар бе отсъден за игра с ръка на Рубен Диаш след изстрел с глава на резервата Дарвин Нунес, който имаше отлично положение за гол преди това. В четвъртата минута на добавеното време дошлият от Бенфика нападател ознаменува силния си дебют за тима след гол с глава, дошъл след асистенция на Андрю Робъртсън.

Така мърсисайдци ликуват с трофея от Къмюнити Шийлд за 16-и път в историята си, изравнявайки се с Арсенал на второто място по брой отличия – лидер е Манчестър Юнайтед с 21 трофея. „Червените“ грабнаха купата за първи път от 2006-а насам, докато Сити остават с шест, последната от които през 2019. Тимът загуби за втори пореден път Къмюнити Шийлд, след като миналата година отстъпи на Лестър с 0:1.

В първия мач от новия сезон във Висшата лига „гражданите“ започват защитата на титлата си с гостуване на Уест Хем в неделя, 7 август, а ден по-рано Ливърпул пътува до Лондон за визита на новака Фулъм. /БГНЕС