Ливърпул триумфира с Купата на Лигата в Англия след 22 дузпи

Ливърпул спечели Купата на Лигата в Англия. Тимът на Юрген Клоп победи Челси с 11:10 след изпълнение на дузпи във финала на "Уембли". Двата отбора си вкараха четири пъти в редовното време и продълженията, но нито едно от попаденията не беше зачетено и така се стигна до наказателните удари. Издъни се вратарят на "сините" Кепа Арисабалага, който влезе от пейката, за да помага именно при дузпите.

Тиаго Алкантара получи травма още на загрявката и вместо него започна Наби Кейта. В шестата минута Пулишич излезе сам срещу Калахър и вратарят спаси, а в 16-ата Хаверц пропиля чудесен шанс за Челси. В 27-ата минута останаха съмнения за игра с ръка на футболист на Челси в наказателното поле, дузпа не последва. Три по-късно Едуар Менди направи две спасявания едно след друго. В 40-ата минута Хендерсън центрира към Матип и Менди успя да се намеси отново. Мейсън Маунт излезе сам срещу Калахър в 45-ата минута, но ударът му от воле мина в аут.

Още един шанс за Челси завърши с изстрел в гредата на Мейсън Маунт в 48-ата минута. Ливърпул отвърна с комбинация и извеждащо подаване за Мане. Менди успя да се намеси за пореден път. В 65-ата Мохамед Салах беше изведен от Садио Мане и прехвърли вратаря, но в последния момент Тиаго Силва изчисти топката от голлинията.

В 67-ата минута Александър-Арнолд центрира към Върджил ван Дайк, който свали с глава за Матип и камерунецът вкара. След намесата на VAR голът обаче беше отменен заради засада. Четири по-късно Луис Диас стреля опасно за Ливърпул. Треньорът на Челси пусна в игра Ромелу Лукаку и Тимо Вернер. Луис Диас излезе сам срещу Менди в 76-ата минута и сенегалецът направи поредно страхотно спасяване. В добавеното време пък Диого Жота беше близо до попадението, но ударът му беше блокиран.

На старта на продълженията Юрген Клоп пусна Ибрахима Конате вместо Жоел Матип. В 94-ата минута Тимо Вернер опита удар в далечния ъгъл, който мина високо. Малко след това Вернер комбинира с Канте и французинът стреля в аут, а 98-ата минута Лукаку прати топката в мрежата, но бе вдигната засада.

В 109-ата минута трети гол на Челси беше отменен заради засада. Хаверц беше хванат в капана на защитата на Ливърпул, което се видя ясно от повторенията. Двата отбора не се прибраха да пазят резултата, но гол така и не падна.

За дузпите Челси заложи на Кепа Арисабалага, но именно той пропусна решаващия удар от бялата точка. Преди него 21 пъти изпълнителите не сбъркаха, включително и вратаря на "червените" Келахър. Издънката на испанеца сложи край на епичната битка и Ливърпул добави девета Купа на лигата във витрината си. /БГНЕС