Ливърпул взе градското дерби и отново е на точка от Сити

Ливърпул надви Евертън с 2:0 у дома в двубой от 34-ия кръг на английската Висша лига. На „Анфийлд“ домакините трябваше да се потрудят за трите точки, но в крайна сметка се поздравиха с ценната победа в битката за титлата с шампиона Манчестър Сити.

Първата част мина под диктовката на „червените“, които обаче бяха затруднени от добре организираната и подредена игра на „карамелите“. В полувремето не бе регистриран нито един точен удар по посока вратите на Алисон и Джордан Пикфорд. След почивката Евертън продължи да залага на организация и контраатаки, като при една от тях младокът Антъни Гордън се откъсна в наказателното поле, но бе спрян от Жоел Матип. Главият съдия Стюарт Атуел прие ситуацията за редовна и не отсъди най-тежкото наказание във футбола.

Ориги (ц) бележи втория гол във вратата на Пикфорд.

Мениджърът на домакините Юрген Клоп направи две промени след точно час игра, пускайки в игра Дивок Ориги и Луис Диас на местата съответно на Садио Мане и Наби Кейта, като и двете смени бяха с основна заслуга за последвалия успех. Две минути след промените „червените“ откриха резултата. Мохамед Салах намери Ориги в наказателното поле, който гърдира кълбото, отклони го към египетския нападател, който центрира в пеналтерията, където Андрю Робъртсън бе непокрит и се разписа с глава за втория си гол през сезона. Домакините продължиха да атакуват, но трябваше да бъдат търпеливи и да дочакат 85-та минута, когато Диас намери с акробатично изпълнение Ориги, който от близка дистанция не прости на Пикфорд за 2:0, с което сложи и точка на спора между градските съперници.

Евертън завърши срещата със само един точен удар по посока вратата на Алисон, а положението на Франк Лампард и компания продължава да бъде тежко. След поражението тимът е вече в зоната на изпадащите с 29 точки, на две от Бърнли, който по-рано през деня надигра Уулвърхемптън с минималното 1:0 у дома. „Карамелите“ имат мач по-малко от „виненочервените“. Ливърпул продължава гонитбата със Сити на върха, като диша във врата на „гражданите“ с една точка зад тях в класирането, при пет оставащи мача и за двата състава до края на сезона.

За играчите на Клоп предстои домакинство на Виляреал в първи полуфинален сблъсък от Шампионска лига в сряда, преди тимът да гостува на Нюкасъл във вътрешния шампионат. Евертън приема бившия отбор на Лампард Челси в следващото препятствие по пътя към оцеляването в елита. /БГНЕС