Ливърпул е европейски клубен шампион за шести път

Отборът на Ливърпул надигра Тотнъм с 2:0 във финала на Шампионската лига, игран на стадион „Уанда Метрополитано“ в Мадрид. И двата отбора излязоха с най-доброто на терена, като в редиците на Тотнъм се завърна Хари Кейн, докато за Ливърпул като титуляр започна Роберто Фирмино.

Двубоят започна по отличен начин за мърсисайдци, които получиха правото да изпълнят дузпа още в 23-та секунда. Садио Мане опита да подаде топката в наказателното поле, тя рикошира от ръката на Муса Сисоко и главният съдия на мача Дамир Скомина не се поколеба да посочи най-тежкото наказание във футбола. Голямата звезда на тима Мохамед Салах се нагърби с отговорността и след силен удар с левия крак не остави шансове на Юго Лорис – 1:0 във 2-та минута. Любопитното е, че това бе най-бързо отсъдената дузпа в историята на Шампионска лига.

В следващите минути „червените“ се дръпнаха назад, докато Тотнъм се опита да влезе в мача, но всеки опит за нещо по-интересно пред вратата на Алисон бе туширан в зародиш. Сисоко стреля неточно, а Ливърпул стоеше тактически грамотно и разумно, изчаквайки своя момент. Възпитаниците на Юрген Клоп пробваха също с няколко далечни удара да притеснят френския страж на лондончани, като първо изстрелът на Трент Алекзандър-Арнолд мина встрани, а в последствие и Андрю Робъртсън опита късмета си, но Лорис изби в ъглов удар. „Шпорите“, от своя страна, се затрудняваха при изнасянето на топката, а когато получаваха пространства в противниковата отбрана, така и не успяха да ги използват.

Второто полувреме започна с шанс пред Деле Али, чийто удар бе париран в опасна близост до Алисон. Последваха две атаки за Ливърпул, като шут на Салах бе блокиран от Ян Вертонген, а центриране на Робъртсън не достигна до Мане след преждевременно излизане на Лорис. Юрген Клоп пръв се опита да промени нещо, след като смени последователно в рамките на няколко минути не особено активните Фирмино и Жоржиньо Вайналдум. На тяхно място се появиха съответно Дивок Ориги и Джеймс Милнър. Именно ветеранът бе близо до втори гол за „червените“, но ударът му мина покрай вратата на Тотнъм.

Лондончани, вече притиснати и от времето, започнаха да стрелят и отдалеч, като Алисон спаси в рамките на няколко секунди удари на Хюн-Мин Сон и резервата Лукас Моура. Нов шут на Кристиан Ериксен от пряк свободен удар бе париран от Алисон, а Дивок Ориги реши всичко в мача с втори гол за мърсисайдци малко след това. Центриране от корнер бе засечено от Върджил Ван Дайк, чийто шут бе блокиран, но след това топката попадна в нападателя, а той с кинжален изстрел не остави шансове на Лорис за 2:0.

До края нямаше време за реакция на „шпорите“ и така тимът остана с празни ръце, а Ливърпул вдигна трофея от най-престижния европейски клубен турнир за шести път в своята история, като вече е еднолично на трето място във вечната ранглиста по триумфи в надпреварата зад Реал Мадрид (13) и Милан (7). Това бе и втори спечелен финал в треньорската кариера на Клоп, след този за Купата на Германия с Борусия Дортмунд през 2012. Тотнъм остава със своя първи достигнат финал в Шампионската лига, а мърсисайдци ще играят с Челси – победителя в Лига Европа, за Суперкупата на Европа на 14 август в Истанбул. /БГНЕС