Ливърпул ще участва на Световното клубно първенство в Катар

Отборът на Ливърпул ще пътува до Катар през декември в опит да спечели Световното клубно първенство, след като триумфира с Шампионската лига преди два дни след успех над Тотнъм на финала в Мадрид. Съветът на ФИФА ще се срещне в Париж в понеделник, като се очаква решението Катар да приеме турнира да бъде просто формалност, която ще бъде оповестена по-късно през деня.

Ливърпул спечели шестата си Шампионска лига след успех над Тотнъм с 2:0 на финала в Мадрид.

Имайки предвид домакинството на Мондиала през 2022 през ноември и декември, надпреварата от седем отбора ще бъде отлична възможност да бъдат тествани новите стадиони през 2019 и 2020 години. След това, ФИФА ще обнови формата на турнира и ще го замени с надпревара от 24 тима, която ще се провежда на всеки четири години през лятото в периода, в който се провежда Купата на Конфедерациите. Появиха се и информации, че ФИФА няма да променя формата на Световното клубно първенство, преди да го обнови през 2021, но това очевидно няма да се случи. Забавянето относно решението дали Катар да приеме финалите през тази година бе породено, заради несигурността относно това дали страната ще има два завършени стадиона за надпреварата. Вече реновираният стадион „Халифа Интернешънъл“ в Доха ще се използва за Световното първенство по лека атлетика в столицата през септември и няма да бъде на разположение за футбол през декември. Както повелява традиционно форматът през последните години, Ливърпул ще се бори за титлата срещу шампионите на останалите пет конфедерации и шампионът на страната-домакин. Досега отборите, които си осигуриха участие, са мексиканският Монтерей, тунизийските Есперанс и Хиенген Спорт, шампионът на Океания Нова Каледония. Азиатските и южноамериканските шампиони ще станат ясни през ноември. Настоящият шампион на Катар е Ал Сад, чийто нов мениджър е бившият играч на Барселона и Испания Шави. Като европейски шампион, Ливърпул ще се включи в съревнованието от полуфиналите. „Червените“ загубиха от южноамериканския шампион Сао Пауло с 0:1 в Йокохама във финала през 2005, когато бе и единственото им участие в сегашния формат на първенството. Ако Световното клубно първенство и неговото провеждане бъде потвърдено, то това ще означава, че мърсисайдци ще имат възможността да завършат с още три трофея до края на календарната 2019-та година.

Тимът се изправя срещу шампиона на Висшата лига Манчестър Сити в турнира Къмюнити Шийлд на „Уембли“ на 3 или 4 август, и шампиона в Лига Европа Челси във финала за Суперкупата на Европа на 14 август в Истанбул. Победител в Световното клубно първенство миналата година стана Реал Мадрид, който триумфира във финала над домакина Ал Аин в ОАЕ. Надпреварата се проведе между 12-22 декември. /БГНЕС