Ливърпул обърна Брайтън за важна победа в битката за титлата

Ливърпул се върна на върха в английската Висша лига, след като постигна много ценен обрат в борбата за титлата, печелейки срещу Брайтън с 2:1 в мач от 30-ия кръг на първенството. На "Анфийлд" мърсисайдци превъзмогнаха ранно изоставане в резултата, за да се поздравят в крайна сметка с трите точки. Това бе победа номер 300 за тима под ръководството на Юрген Клоп във всички турнири.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Арсенал Дани Уелбек изведе "чайките" напред още във втората минута след много прецизен шут. Той се възползва от недобра намеса в защита на капитана на домакините Върджил ван Дайк. Възпитаниците на Клоп очаквано вдигнаха оборотите в търсене на изравнителен гол и след няколко неточни удара на Мохамед Салах, стигнаха до такъв в 27-та минута. Салах се пребори с противник и отигра топката във въздуха. Тя рикошира и попадна в наказателното поле на гостите, където бе достигната от Луис Диас, преодолял Барт Вербрюген за 1:1.

След паузата натискът на "червените" се увеличи, но без да се стига до кой-знае колко много чисти положения пред вратата на Брайтън. Все пак, Салах се оказа в прегръдките на съотборниците си в 65-та минута, след като завърши по комфортен начин отлично подаване на Алексис Мак Алистър. Воденият от Роберто Де Дзерби тим погледна смело към вратата на домакините и удар на резервата Адам Лалана, бивш футболист на Ливърпул, мина покрай вратата на Куимин Келехър. Отново ирландският страж на мърсисайдци трябваше да се намесва при изстрел с глава на Люис Дънк. От другата страна Ливърпул можеше да вкара трети решителен гол от контраатака, но опитите им останаха безуспешни.

Резултатът остана непроменен и "червените" са отново първи с 67 точки, на три пред втория Арсенал и на четири пред шампиона Манчестър Сити, като двата тима се изправят един срещу друг в дербито на кръга на "Етихад" по-късно тази вечер. Брайтън е на деветата позиция с 42 пункта. В следващия междинен кръг "чайките" гостуват на Брентфорд, а Клоп и компания са домакини на последния Шефилд Юнайтед. /БГНЕС