Ливърпул взе своето срещу Бърнли и излезе начело във Висшата лига

Ливърпул надигра Бърнли с 2:0 като гост в мач от 19-ия кръг на английската Висша лига. На Боксинг Дей "червените" доминираха в огромни периоди от срещата и закономерно се поздравиха с важни три точки в борбата за шампионската титла.


Двубоят започна с добра възможност, открила се пред нападателя на "виненочервените" Зеки Амдуни, но изстрелът му беше далеч от целта. Малко след това гостите откриха резултата чрез Дарвин Нунес, който получи пас от Коди Гакпо и с прецизен шут преодоля вратаря на домакините Джеймс Трафорд. Попадението окрили мърсисайдци, чиято преса не позволяваше на Бърнли да си поеме глътка въздух. Пред вратата на Трафорд се нареди положение след положение, като само добрите намеси на младия страж спасиха домакините от сигурен втори гол. До такъв Ливърпул стигна чрез Гакпо, но той бе отменен от ВАР за спорно нарушение на Нунес срещу Чарли Тейлър. Мохамед Салах уцели напречната греда след силен изстрел, а Ватару Ендо предизвика нова намеса на Трафорд.

В началото на второто полувреме Харви Елиът завърши по чудесен начин комбинация с Райън Гравенберх, но ВАР не зачете и това попадение на "червените", тъй като съдиите сметнаха, че Салах е влияел на видимостта на Трафорд при шута на Елиът до гредата. Това подейства енергизиращо и мотивиращо на тима, воден от Венсан Компани, който на свой ред на няколко пъти опита опасни центрирания в наказателното поле на противника. Резервата Йохан Берг Гудмундсон бе най-близо до гол, но стреля неточно с глава. Мениджърът на гостите Юрген Клоп освежи състава с пускането в игра на Луис Диас, Доминик Собослай и Къртис Джоунс, като първият пропусна страхотно положение да сложи точка на спора след чудесен пас на Трент Алекзандър-Арнолд. Самият десен бек на мърсисайдци можеше да се разпише, но изпълнението му с левия крак мина встрани. От другата страна Якоб Бруун Ларсен не можа да намери целта след грешка на Ендо.

Стигна се до 90-та минута, когато появилият се от резервната скамейка Диого Жота прояви индивидуална класа след пас на Диас, за да простреля Трафорд за крайното 2:0. С победата Ливърпул поведе в таблицата, макар и временно, с актив от 42 точки, на две пред втория Арсенал, който в четвъртък посреща Уест Хем, и на три пред третия Астън Вила, който малко по-късно тази вечер гостува на Манчестър Юнайтед. Бърнли остава в зоната на изпадащите с едва 11 пункта, на пет от спасителния бряг.

В следващия кръг "виненочервените" пътуват до Бирмингам за визита на Вила на 30 декември, докато мърсисайдци са домакини на Нюкасъл два дни по-късно. /БГНЕС