Лиз Тръс вдига данъците за вредните храни

Лидерът за британски министър-председател Лиз Тръс ще се откаже от плановете си да ограничи сделките за многократно закупуване на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захар и няма да налага нови такси върху нездравословните храни.

Великобритания вече облага захарта в безалкохолните напитки, а през май отложи за следващата година правилата за забрана на сделки от типа "купи едно, получи едно безплатно" за храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захар поради кризата с разходите за живот.

"С тези данъци е свършено", заяви Тръс в интервю за Daily Mail. "Да говорим за това дали някой трябва да купи оферта "двама за един" или не? Не. Това определено е края."

Британците искат правителството да се съсредоточи върху неща като осигуряването на добри транспортни връзки, комуникационна инфраструктура и съкращаване на списъците на чакащите в Националната здравна служба.

"Те не искат правителството да им казва какво да ядат", каза тя.

Забраната трябваше да включва и ограничения върху безплатното зареждане на безалкохолни напитки в ресторантите. Ограниченията за местоположението на нездравословни храни в магазините все още се очаква да бъдат въведени през октомври.

Проучванията на общественото мнение сред членовете на Консервативната партия, които ще изберат своя нов лидер и следващия министър-председател на страната, показват, че Тръс води пред своя съперник, бившия финансов министър Риши Сунак, преди резултата, който трябва да бъде получен на 5 септември.

Председателят на най-голямата британска група супермаркети Tesco Джон Алън разкритикува през юни правителството на министър-председателя Борис Джонсън, че не е последователно в политиката си, включително по отношение на мерките за борба със затлъстяването./БГНЕС, Ройтерс

Лондон / Великобритания