Lockheed Martin достави първите 2 самолета F-16 Block 70 на Словакия

Lockheed Martin съобщи за успешната доставка на първите два словашки самолета F-16 Block 70. Тези усъвършенствани самолети представляват не само технологичен скок, но и твърд ангажимент за повишаване на националната сигурност на Словакия, заявиха от компанията.


О. Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната група за изтребители в Lockheed Martin, подчерта значението на тази доставка: "Доставката на първите два изтребителя F-16 Block 70 за Словакия е важна отправна точка за укрепване на отбранителните способности на страната. Гордеем се, че сме част от това начинание, и се ангажираме да доставим общо 14 изтребителя на Словакия."

Санчес добави, че интеграцията на тази доказана платформа ще позволи на словашките военновъздушни сили ефективно да охраняват границите си и да си партнират със съюзниците в Европа, НАТО и света. Ние сме отдадени на мисията си да развиваме сигурността през 21-ви век чрез икономически ефективни операции и стратегически партньорства, като гарантираме безопасността и благосъстоянието на съюзниците на САЩ."

Тези изтребители F-16 Block 70, произведени в Грийнвил, Южна Каролина, са свидетелство за напредничаво инженерство и технологии. С настоящите си 135 самолета, производствената линия служи като крайъгълен камък на националната сигурност, предлагайки на съюзниците по света най-съвременни възможности за изтребители F-16.

Освен това България е подписала писмо за оферта и приемане (LOA) за допълнителни осем изтребителя за своя флот. След като споразумението бъде финализирано, броят на неизпълнените поръчки ще се увеличи с осем. Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев ще посети същия завод като част от посещението си в САЩ.

Доставките за Словакия ще продължат до 2025 г., а първата група изтребители, известна като фериботна клетка, се очаква да пристигне в Словакия в средата на 2024 г. /БГНЕС