Лойд Остин на необявено посещение в Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение в Киев, за да увери Украйна, че Вашингтон ще продължи да подкрепя борбата ѝ срещу руските сили.


Съединените щати предоставиха десетки милиарди долари помощ за сигурността на Украйна и многократно обещаха да подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", но опозицията от страна на твърдолинейни републикански законодатели породи съмнения относно бъдещето на американската помощ.

Остин "пътува днес до Украйна, за да се срещне с украинските лидери и да затвърди твърдата подкрепа на Съединените щати за борбата на Украйна за свобода", се казва в изявление на Пентагона за пътуването, което не беше обявено предварително поради съображения за сигурност, цитира АФП.

"Той също така ще подчертае постоянния ангажимент на САЩ да предоставят на Украйна помощта в областта на сигурността, от която тя се нуждае, за да се защити от руската агресия", се казва в съобщението.

Пътуването до Киев - с влак от Полша - е второто за лидера на Пентагона, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Вашингтон е най-големият донор на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна, която се подготвя за втората зима на войната.

Остин и държавният секретар Антъни Блинкен призоваха законодателите по време на изслушване през октомври да поддържат подкрепата за Украйна, като ръководителят на отбраната на САЩ заяви, че "без нашата подкрепа (руският президент Владимир) Путин ще успее".

Но някои републикански законодатели се противопоставят на продължаването на помощта, а новата подкрепа за Украйна не беше включена във временното споразумение, прието от Конгреса миналата седмица, за да се предотврати спирането на работата на американското правителство.

Въпреки това помощта от САЩ не е спряна и все още има разрешена преди това помощ, която може да се използва.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх обаче заяви по-рано този месец, че пакетите с помощи "стават все по-малки, тъй като трябваше да изместим подкрепата си за Украйна". /БГНЕС