САЩ нямат доказателства, че Израел извършва геноцид в Газа

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отхвърли аргументите, че Израел извършва геноцид срещу палестинците в Газа, като заяви, че няма доказателства за това.
"Нямаме никакви доказателства за геноцид, [извършван] от Израел в Газа", заяви Остин пред сенатската комисия по въоръжените сили по време на изслушване за бюджета, където показанията му бяха прекъсвани няколко пъти от протестиращи.

Коментарите на Остин идват в момент, когато се засилва натискът върху администрацията на Байдън и демократите относно подкрепата на САЩ за конфликта.
Те идват и след като един от членовете на комисията, сенатор Елизабет Уорън, заяви миналата седмица, че международни служители биха могли да определят, че войната в Газа представлява геноцид от правна гледна точка.
Притиснат от главния републиканец в комисията, сенатор Роджър Уикър от Мисисипи, Остин не определи атаките на Хамас срещу Израел от 7 октомври като геноцид, но ги нарече "ужасяваща терористична атака" и заяви, че "със сигурност са военно престъпление".
Остин изложи аргументи в полза на пакета за чуждестранна помощ, който е спрян в Камарата на представителите и който би отключил милиарди военна помощ за Израел, както и за Украйна и тихоокеанските съюзници. В същото време ръководителят на Пентагона подчерта усилията за освобождаване на хуманитарна помощ за палестинците.
"Наистина вярвам, че ... ако искат да създадат траен ефект по отношение на стабилността, тогава смятам, че нещо трябва да помогне на палестинския народ", каза Остин в размяна на реплики със сенатор Том Котън.
Остин каза също, че военната операция за създаване на кей в Газа, на който да се доставя хуманитарна помощ по море, ще бъде готова до края на април.
"Това е нещо, което имаме възможност да направим и трябва да направим", каза Остин за операцията по изграждането на кея./БГНЕС