Локализиран е огромният пожар в Свиленградско

Големият горски пожар до свиленградското село Студена е локализиран, предаде кореспондентът на БГНЕС. През нощта остават дежурни екипи, които ще обхождат периметъра на огнищата. Пламъците обхванаха стотици декари смесени гори между Студена и съседните села Левка и Деришка. Няма опасност за населените места. Това е третият голям пожар в района за този месец.

Пожарът се е разпрострял на повече от 500 декара горски масиви. В гасенето се включи и хеликоптер заради труднодостъпната местност.

Преди 10 дни, само на километри от днешния пожар бяха изпепелени 10 000 декара гора и над 10 хиляди дка. земеделски земи.

Причините за днешния пожар се разследват. Вероятно отново става въпрос за човешка небрежност.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че специализирани екипи от Сухопътните войски имат готовност утре да се включат в действията за потушаването на пожара в Свиленградско. Над 30 тона вода са изсипани от вертолет Ми-17 днес за потушаването на пожара.Екипажът от състава на авиобаза Крумово е участвал в помощ на хората за овладяването на огнената стихия от 14.38 ч. до 17.35 ч. Под ръководството на майор Славчев са направени 15 захода с вертолета, оборудван със система за борба с пожарите.

Два специализирани екипа от военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол и Хасково имат готовност да се включат утре, за да помогнат също за потушаване на горския пожар./БГНЕС

Тагове: