Локдаунът увеличава съвременното робство

Докладите за сексуална и престъпна експлоатация са нараснали тревожно по време на пандемията, според нови данни, измерващи мащаба на съвременното робство и трафик, съобщава „Гардиън“.

Случаите на сексуална експлоатация, която включва хора, държани в плен в публични домове и принудени да се занимават с проституция, са нараснали с една четвърт през 2020 г. в сравнение с предходната година. Близо една четвърт от случаите са свързани с деца.

Престъпната експлоатация, която включва принуждаване за кражби от магазини и принудително просене, се е увеличила с 42%, като една пета от потенциалните жертви са непълнолетни. Десетки случаи се отнасят до свързана с наркотици дейност, включваща банди, в които младежите се използват за транспортиране на наркотици и пари.

Анализът от годишната оценка на телефонна линия за съвременно робство във Великобритания показва, че повече деца са въвлечени в модерното робство от всякога.

Миналия вторник повече от дузина румънски жени са били спасени от полицията по време на поредица от нападения в Западен Лондон от предполагаема мрежа за трафик на секс. По-малко от 24 часа по-късно 11 предполагаеми членове на мрежа за търговия с наркотици са били арестувани за трафик на хора и модерно робство в южната част на столицата.

По-ранната операция накара топ полицейски детектив да предупреди, че обществеността може да се сблъсква с жертви на съвременно робство всеки ден, но без да осъзнава това.

Докладите на телефонната линия, която се управлява от благотворителната организация за борба с робството „Unseen“, показват, че румънците представляват най-голямата група жертви, следвана от хора от Китай, Албания и Англия.

По време на пандемията е регистрирано 95% увеличение на докладите, свързани със съвременно робство във ферми за канабис.

Идентифицирани са потенциални 3 481 жертви на съвременно робство, 10% от тях деца, със 7% увеличение от 2019 г.

Джъстин Къръл, изпълнителен директор на „Unseen“ и съавтор на оценката, заяви: „Една година след първото блокиране броят на докладите, свързани със сексуална и престъпна експлоатация, и тези, свързани с деца, е особено тревожен.“

Тя каза, че заключването прави видимостта на експлоатацията по-малко очевидна и данните показват, че съвременното робство процъфтява. Въпреки трудностите с достигането до жертвите, случаите на сексуална експлоатация са нараснали от 219 на 273, а случаите на престъпна експлоатация са се увеличили от 179 на 254.

От стартирането си през 2016 г. телефонът за помощ е идентифицирал повече от 20 000 потенциални жертви на експлоатация.

Къръл добави: „Все още има обща липса на информираност за съвременното робство, което може да обхване до 100 000 души само във Великобритания.“

Отделно официалните данни разкриват, че миналата година във Великобритания са идентифицирани повече от 10 000 заподозрени жертви на трафик, робство и принудителен труд. /БГНЕС