Лондон: Опозицията не успя с вота на недоверие; Сунак води със 115 гласа

Бившият министър на финансите Риши Сунак увеличи преднината си в последния кръг от гласуването на депутатите от Консервативната партия за определяне на следващия министър-председател на Великобритания, но надпреварата за първите две места се затегна.

Сунак спечели подкрепата на 115 депутати от торите, следван от Пени Мордаунт с 82 гласа, Лиз Тръс със 71, Кеми Баденоч с 58 и Том Тугендхат с 31, който отпада като кандидат, класиран на последно място, съобщиха от партията.

Британската опозиция, която инициира вот на недоверие към консервативното правителство на Борис Джонсън, не успя да постигне предсрочни избори. Според уебсайта на британския парламент в понеделник 349 депутати са заявили, че имат доверие на правителството, а 238 - че нямат доверие в него.

Водещата в момента Лейбъристка партия и други опозиционни сили настояха, че след поредица от скандали, довели до оставката на министър-председателя Борис Джонсън, партията на торите се е дискредитирала и не може повече да ръководи страната, а самият ръководител на правителството трябва незабавно да напусне поста си, без да чака избирането на нов лидер на торите, който ще бъде избран на 5 септември. /БГНЕС