Лондон предложи на Париж да възстановят сътрудничеството

Британският премиер Борис Джонсън е заявил на френския президент Еманюел Макрон, че иска да "възстанови сътрудничеството", съобщиха от кабинета на Макрон. Предложението идва на фона на дипломатическа криза заради договора за подводници с Австралия, съобщи АФП.

Макрон беше гневен, след като миналата седмица Австралия се отказа от мега сделка за закупуване на дизелови подводници от Франция в полза на американски ядрени подводници, договорени по време на тайни преговори с посредничеството на Великобритания.

В разговора, за който от Елисейския дворец уточниха, че е по искане на британския премиер, Джонсън каза, че се надява на сътрудничество "в съответствие с нашите ценности и нашите общи интереси" като битката срещу изменението на климата, осигуряването на Индийско-Тихоокеанския регион и борбата срещу тероризма.

Макрон е отговорил на Джонсън, че " чака предложенията му", се казва в краткото изявление на кабинета държавния глава.

Сблъсъкът по въпроса с подводницата доведе отношенията между Париж и Лондон до най-ниското им ниво след решението на Великобритания от 2016 г. за напускане на Европейския съюз.

Брекзит доведе до разногласия по различни въпроси между двете нации, по -специално относно правата на риболов, както и все още тлеещата тема за търговията между континентална Великобритания и Северна Ирландия.

Мигрантските потоци също бяха основен дразнител в отношенията между Париж и Лондон.

Според експерти, обаче, има желание и от двете страни да продължат тясното си сътрудничество по въпросите на отбраната. /БГНЕС

Париж / Франция